Nyhed

Danko Jones: Brug Burzum-T-shirts som toiletpapir

Sangeren angriber ukritisk dyrkelse af det norske black metal-enmandsband

I sit seneste blogindlæg for onlineavisen Huffington Post går den canadiske sanger, guitarist og skribent Danko Jones (midtfor på billedet) fra bandet af samme navn til angreb mod den ukritiske anvendelse af bandtrøjer – især med det norske black metal-med-mere-enmandsband Burzum. En tilsyneladende ubetydelig handling, som kan få farlige følger ifølge den canadiske guitarist.

Det startede med, at riffsmeden efter eget udsagn "sank så dybt", at han hoppede på Instragram-trenden. Efter han, igen efter eget udsagn, havde dræbt nogle hjerneceller på det sociale medie og "forringet sin IQ med et par point", fandt Danko Jones tilfredsstillelsen ved at se det stigende antal likes på sine selfies. Men glæden varede ikke længe, før han begyndte at se en urovækkende tendens. Alt for mange posts indeholdt personer som bar Burzum-T-shirts – over 10.000 for at være mere præcis.

For dem, som ikke er black metal-eksperter, er Burzum Kristian "Varg" Vikernes' band. Norske Vikernes blev i 1994 dømt til 21 års fængsel for mord og meddelagtighed i en række kirkebrande. Siden 2009 har han været på prøveløsladelse og bor for tiden i Frankrig, hvor han i sommer blev både mistænkt og frikendt for at forberede en terrorhandling.

Danko Jones understreger, at mange af dem, der bærer trøjerne, sikkert ikke er indlemmet i Vikernes radikale, nynazistiske koblinger. Snarere at det sikkert i de fleste tilfælde er unge i et teenageoprør, som i højere grad forbinder Burzum med de notoriske kirkeafbrændinger end med et politisk standpunkt.

Men, hævder Jones, på grund af Vikernes' stærke holdninger bliver anledningen til at bære trøjerne uvæsenlig. I følge ham er det upassende at bære trøjerne. At nogen overhovedet gider lægge en del af sit T-shirt-budget hos Burzum, forstår Jones ikke. Folk har naturligvis retten til frit at udtrykke sig, men canadieren har svært ved at se for sig, at mange af dem, der bærer trøjerne, har et eneste eksemplar af en Burzum-plade. Det kan sammenlignes med mennesker, som elsker hard rock-bands på grund af én hitballade, skriver han. Disse mennesker får en offentlig tommelfinger nedad fra Danko Jones. Folk må forstå, at når man bærer sådanne "epic fail-trøjer" som Burzums, får det konsekvenser for samfundet, revser Jones.

En anden ting, Jones ikke forstår, er, at så mange farvede mennesker bærer Burzum-trøjer. Modargumenter har hævdet, at dette måske sker som en fuckfinger til Vikernes. Denne tanke køber Danko dog ikke, eftersom han heller ikke har set særlig mange afroamerikanere bære KKK-trøjer for at irritere et overhoved i Ku Klux Klan. Når man bærer Burzum-tøj, normaliserer det hadet, mener han, og det bedste endemål for en Burzum-trøje er efter hans mening i bunden af en kattebakke. Den kan også anvendes til at samle lort op efter din hund, eller hvis du selv løber tør for toiletpapir efter usædvanlig løs afføring, foreslår Danko Jones.


ANNONCE