Nyhed

Debatindlæg: Ny dansk rockmusik efterlyses!

Rockmusikken er ved at dø herhjemme, mener koncertarrangør bag weekendens Nordic Noise-festival i København

GAFFA har modtaget følgende debatindlæg fra Mirza Radonjica, som er medarrangør af rockfestivalen Nordic Noise, der finder sted i Pumpehuset 23. og 24. maj med navne som The Broken Beats, Black Book Lodge, Fate, Freak Kitchen og Mirza Radonjicas eget band Siamese Fighting Fish (billedet, med Mirza Radonjica som nummer tre fra venstre). Læs mere på festivalen på nordicnoise.dk

Rockmusik kan være så mange ting, siger man. Den ivrige GAFFA-debattør vil sikkert under dette essay ivrigt diskutere hvad der er "Rigtig rock". I 90'erne havde Danmark rockidolerne i Dizzy, Kashmir, Psyched Up Janis med flere. Bands, der kom med energi og distortion skruet op på 11. De gjorde den hårde rockmusik til en form for nationalgenre, selvfølgeligt hjulpet godt på vej af grungebølgen fra USA. Det var smadret, med riffs og soloer, og helst med langt hår og en bajer i hånden. I dag føles det dog, som om at selve rockessensen og fortællingen om rockbandet er forsvindende i en tid, hvor Macbooks, backtracks og programmerede beats har overtaget. En naturlig udvikling i en digitaliseret verden, hvor vi i tiltagende grad dyrker perfektionismen og nørder teknologien. Ikke kun i musikken, men i alt, hvad vi foretager os.

Branchen i Danmark har i nogen tid nu lukket øjne og ører over for en genre, som flere og flere nærmest ser ned på i Danmark. Om det er den svingende kvalitet eller den enkelte gatekeepers præferencer, kan vi ikke gisne om, men den bredspektrede rock, som vi kender den fra D-A-D, Foo Fighters, Queens Of The Stone Age, Biffy Clyro etc. er ved at dø i Danmark. Vi mangler især nye danske bands, der forsøger at sætte deres præg på den. Mange er vilde med mastodonterne inden for rocken, men hvornår har du sidst hørt om et nyt dansk, hyped og ikke mindst radioplaylistet hardrockband? Det sidste var vist Black City i 2010…


Vi tror, at der mangler nye rockidoler i dansk musik anno 2014, her næsten 20 år efter de første bevægelser blev sat i gang. Vi mangler nye hårde rockbands at se op til, og som kan forny og revitalisere den danske rockscene. Fans er der såmænd nok af. Bare tænk på, hvor mange rockklubber der er åbnet inden for de sidste tre år i København. Så kære musiker/musikelsker, der læser dette. Vores budskab er dette:

Hverken P3, Spot Festival, GAFFA, Soundvenue eller Politiken kan holde rockmusikken i live. De hverken kan eller vil, for det er ikke deres opgave. Det kan kun være vores: de skabende artister. Glem ikke guitaren, Glem ikke den ægte lyd skruet op på 11, smid din perfektionisme ad helvede til, og dan dit eget rockband! Vi er en scene, der tørster efter nye kræfter og idéer.

Er du enig eller uenig? Giv gerne dit besyv med i kommentarfeltet.


Hør "Pendulum" med Black Book Lodge, der kan opleves til Nordic Noise:

ANNONCE