Nyhed

BAKSPEJLET: Håndplukkede højdepunkter fra de sidste ti års Tønder Festivaler

Vi ser tilbage på nogle af de bedste koncerter fra Tønder Festival

I dag starter årets udgave af Tønder Festival, som vanen tro byder velkommen med et musikprogram, der er spækket med en lang række country- og folkmusikere.

GAFFA har dækket festivalen de seneste ti år 10 år, og i den forbindelse har vi nedenfor lavet et tilbageblik med uddrag fra vores anmeldelser fra nogle af de bedste koncerter henover årene.

Ved at klikke på overskrifterne kan du læse anmeldelserne i deres helhed.


1. Povl Dissing med gæster, Telt 2, 2013

”Hausgaard, der har fået jobbet som konferencier på eftermiddagen, starter med at udråbe Dissing til en af de udvalgte, før ham var der kun Poul Reichardt og Rachel Rastenni. Dissing fik folk til at se, hvad der virkelig var bag sangene. Det er store ord, men med eftermiddagens fortolkninger beviser Povl Dissing, at han er unik på den danske musikscene. Snehvidekys sætter et smukt og rørende punktum for en forrygende eftermiddag i Telt 2, hvor Povl Dissing til fulde beviste, hvorfor lige han fortjener at blive hyldet".

2. Sinead O’ Connor, Open Air Scenen, 2013


”Den kronragede brokade–kriger lagde stærkt ud med en skarptandet version af John Grants "Queen of Denmark". En sang, der oprindeligt handler om et stormfuldt forhold mellem to mænd, men som klæder O'Connors stemme og karakter så ufatteligt godt, at jeg er sikker på, at undertegnede ikke var den eneste blandt publikum, der fik ståpels over hele kroppen”.

3. John Prine, Telt 1, 2015 

”I kølvandet på Dylan fulgte der i 70'erne en række af sangskrivere, og Prine bør regnes blandt de fineste af sin generation, en status der allerede blev cementeret med det efterhånden klassiske selvbetitlede debut fra 1971. Med et par minutters forsinkelse går Prine på akkompagneret af et tre mand stort band på med en hektisk version af "Glory of True Love" fra comebackalbummet Fair and Square. En kræftoperation i halsen har gjort Prines stemme noget rå at høre på, og han ser heller ikke helt ung ud længere, men det er fuldstændigt irrelevant, når guitarspillet stadig sidder lige i skabet, og teksterne stadig er fuldstændigt urørlige”.


4. Jonah Blacksmith, P4 Scenen, 2015

”Der var godt pakket på P4 Scenen sent lørdag aften, og dem der havde fundet vej indenfor, kom til at være vidne til et lille stykke Tønder-historie. Jeg er fuldt overbevist, om at Jonah Blacksmiths koncert vil blive talt om i mange år fremover på Tønder, når snakken går på store musikalske oplevelser”.

5. Margo Price, Palais des Glaices, 2016

Koncerten tidligt fredag aften lever til fulde op til de forventninger, man kunne have i forvejen. Først og fremmest synger Price fantastisk, og hendes band spiller mere end almindeligt tight, og herfra er det svært at få tingene til at gå rigtigt galt”.

6. Lucinda Williams, Open Air Scenen, 2017

”Lyden af et tog ved midnatstid. Fingerspidsers berøring. Løfter, som bliver holdt. Det er poesi, venner – og den leveres på særdeles medrivende vis denne aften, selvom det muligvis går henover hovedet på en del af publikum på den store, åbne plads. En meget stor fornøjelse”.

7. Jacob Dinesen, Telt 1, 2017

”Dinesen holder triumferende sin guitar op over hovedet i bedste Springsteen-stil – undskyld, nu skrev jeg det igen. Han har også noget at have sin selvtillid i. Han er en solid sangskriver og en fremragende liveperformer, og med sin unge alder har han mange gode år i sig”.

8. Loudon Wainwright III, Telt 1, 2017

”Wainwright afrunder i det humoristiske hjørne med den groteske historie om ”The Man Who Couldn’t Cry”, der gennemgår alverdens pinsler uden at kunne knibe én tåre – indtil han til sidst åbner for sluserne og dør af dehydrering. En aldeles fremragende koncert – lad der ikke gå 17 år mere, inden han vender tilbage!”

9. Lukas Graham, Open Air Scenen, 2018

”Forchhammer synger som sædvanlig fremragende med sin vidtspændende og meget rene soulpopstemme, og bandet spiller groovy og bundsolidt. (...) Lukas Graham er fortsat et internationalt stjernenavn, danskerne og ikke mindst Tønder kan være stolt af”.

10. Women’s Circle, Telt 1, 2018

”Isoleret set fik vi dog fem gange tre slidstærke sange fra fem fornemme repræsentanter for kvindekønnet inden for musikverdenen, kvinder som vi forhåbentlig får glæde af mange år fremover. Så bliver det spændende at se, hvad mændene kan diske op med i morgen”.

LÆS OGSÅ: GUIDE: Fem højdepunkter på årets Tønder Festival

ANNONCE