Black Box: Ny rå musikscene i gamle rammer

Kan man transformere en stor hal til et undergrundsspillested? Ja, det kan man godt. Og det er netop hvad Aabenraa Live gør når de til april byder indenfor til deres nyeste koncertkoncept Black Box.

Mørket sænker sig og aftenen er kun lige begyndt. Du bevæger dig rundt om den massive røde murstensbygning og når til bagsiden, hvor en halvhemmelig rå dør afslører sig. Foran døren står en skikkelse og spørger efter din billet. Ovenover døren lyser ordene Black Box i neon som et løfte om hvad der venter indenfor. Du træder ind i et mørkt rum, får en billet i bytte for din jakke og lader dig lede af lyden af pulserende bas hen imod det intime dunkle lokale, hvor aftenens koncerter med navne som Emil Stabil, Svea S og Mumle finder sted. Det er ikke just åbenlyst, at du faktisk befinder dig i Sønderjyllandshallen i Aabenraa, men det er netop hvor overstående scenarie udspiller sig, og det gør det allerede til april, hvor Aabenraa Live transformerer den store gymnastiksal til et undergrundslignede spillested, til et brag af en åbningsfest af det nye Black Box. Ud med foyer med store glaspartier, hvor en kæmpe oplyst bar sælger peanuts, små chipsposer og rødvin, og ind med rå materialer, en mørk bar hvor der langes fadøl i plastikkrus over disken til lyden af nye stemmer på den danske musikscene.

 

En hal i transformation

Sønderjyllandshallen rimer ikke just på rå, intimt spillested, men ifølge Aabenraa Live er de to ting ganske forenelige. ”Sønderjyllandshallen er en ældgammel gymnastiksal, der traditionelt har huset alt fra teater til comedy og koncerter. At omforme og tilpasse hallen til nye formål er ikke helt nyt for dem,” fortæller leder af Aabenraa Live Maria Jeppesen. At lege med rammerne for en ny slags spillested til en yngre målgruppe kunne Sønderjyllandshallen heldigvis godt se fidusen i, og hermed var endnu et samarbejde stablet på benene af det matrikelløse Aabenraa Live. ”Det handler både om bæredygtighed og samarbejde. Vi ønsker ikke at opføre et nyt, dyrt spillested, da det er hverken økonomisk eller miljømæssigt bæredygtigt. I stedet vil vi udnytte de eksisterende ressourcer i byen og værdien af samarbejde.” fortæller Maria Jeppesen, og tilføjer at Sønderjyllandshallen desuden allerede har styr på lyd, teknik og alt omkring selve koncerten, så første skridt i det nye samarbejde var simpelthen at skabe en illusion af, at man ikke var i Sønderjyllandshallen, men på et helt nyt og unikt spillested.

Småt er godt

”Alle ved jo, at festen i et overproppet køkken er sjovere end den ude i det store halvtomme fællesrum,” påpeger Maria Jeppesen, og fortæller at til netop dette formål, er der simpelthen blevet indkøbt en system, der kan skalere den store hal ned, og skabe netop de venue-rammer, som Aabenraa Live drømmer om, hvor der er højt fokus på æstetikken, afdæmpet belysningen og tilpasset scenografi, så tankerne ledes mere hen på Vega end på foredrag i en gymnastiksal.

Det kreative Black Box-koncept, lånt fra teaterverdenens ikoniske, firkantede sorte rum, tillader en total transformation af rummet. Det betyder, at hallen kan tilpasses enhver begivenhed og enhver genre, fra popkoncerter med Patina til knusende Tung Torsdags-metalkoncerter med Livløs. En fleksibilitet, der sikrer, at hver Black Box-aften er en unik oplevelse, skræddersyet til publikum og artisternes visioner.

 

Grand Opening

Fredag den 12. april åbner de tunge bagdøre for første gang til en kæmpe åbningsfest af Black Box. Her tæller plakaten navnene Emil Stabil, Tredjeperson, Mumle, Svea S, DJ Jarl Kaad og Albert Heath. Sidstnævnte er en lokal sønderjyde, som de unge i BARS-forløbet tippede om og fik på plakaten.

Festen i Black Box er nemlig mere end bare musik. Bag kulissen er de frivillige unge fra Aabenraa Live dybt involveret, ikke blot som tilskuere, men som aktive medskabere af arrangementet. De er med i hvert trin, fra at forme artistlisten til at designe rummets atmosfære. Deres input og engagement er med til at skabe den unikke oplevelse, som Black Box repræsenterer. Foruden Albert Heath, er DJ Jarl Kaad også lokal, og når han afslutter åbningsfesten med et sprødt DJ-set, er det ikke som udefrakommende, men derimod et som velkendt ansigt i et lokalt, men nyt Black Box-miljø.

 

ANNONCE