Kommentar

LÆSERBREV: 1000Fryd er præget af nepotisme og et ekstremt lukket miljø

GAFFA har modtaget nedenstående læserbrev, som vi har bedt 1000Fryds bestyrer forholde sig til. Kommentaren er udtryk for skribentens egen holdning

"Alle er frivillige her. Der er ikke nogen ansatte," sagde 1000Fryds bestyrer Troels Højgaard Sørensen til journalist; han glemte at fortælle, at han og medbestyrer får 900.000 kroner i løn om året

28. januar 2024 publicerede Aalborg.nu en artikel om det aalborgensiske aktivisthus 1000Fryd skrevet af journalist Deanna Grønning Young. Til artiklen har Deanna Young talt med 1000Fryds ene bestyrer Troels Højgaard Sørensen, og han siger blandt andet:

"Alle er frivillige her. Der er ikke nogen ansatte, og vi dikterer selv, hvad der skal ske. Så du kan komme ind på mandag, og så kan du være med til at bestemme over 1000Fryd."


Det er meget langt fra sandheden.

Troels Højgaard Sørensen og medbestyrer Kasper Steen Nielsen er ikke frivillige. De er ansatte, og de to bestyrere får 900.287 kroner til deling i løn om året.

Jeg har tidligere spurgt både bestyrer Troels Højgaard Sørensen og den ansvarlige rådmand i Aalborg Kommune - Jes Lunde fra Det Radikale Venstre - hvad de to bestyrere på 1000Fryd egentlig fik i løn. Men hverken Sørensen eller Lunde har ønsket at svare på spørgsmålet om bestyrernes løn. Nu er det så lykkedes at grave oplysningen frem via en aktindsigt i Årsrapport 2022 for Foreningen 1000Fryd.


Det er altså et (i kulturel sammenhæng) ganske velbetalt job at være bestyrer på 1000Fryd.

Men Troels Højgaard Sørensen genererer ikke kun penge fra 1000Fryd som bestyrer. Troels Højgaard Sørensen er også forsanger i bandet Vægtløs, der har spillet på 1000Fryd.

Sammen med den tidligere bestyrer på 1000Fryd - Casper Clasen (der nu er promoter på SH35) - har Troels Højgaard Sørensen bookingbureauet Lasher Agency.


I efteråret 2023 afholdt Musikkens Hus i Aalborg i samarbejde med 1000Fryd festivalen Lasher Fest 23. Selvfølgelig med Troels Højgaard Sørensens band Vægtløs på plakaten. Et godt bud er, at mange af de bands, der blev booket til Lasher Fest, blev booket af Troels Højgaard Sørensens bookingbureau Lasher Agency.

Troels Højgaard Sørensen er desuden medindehaver af pladeselskabet 5FeetUnder Records. 5FeetUnder Records har naturligvis afholdt en festival på 1000Fryd.

Tobias Aske Heltborg Nielsen, der er forperson for Foreningen 1000Fryd, er i øvrigt trommeslager i Troels Højgaard Sørensens band Vægtløs.

På 1000Fryd har vi altså at gøre med et ekstremt lukket miljø, hvor en lille gruppe personer i toppen af magtpyramiden gør hinanden en række tjenester, som så finansieres af Aalborgs skatteydere og statslige midler.

At ovenstående muligvis er godkendt på et mandagsmøde på 1000Fryd ændrer ikke på, at det er nepotisme og muligvis på kant med dansk lovgivning.

Til trods for disse mildest talt kritisable forhold på 1000Fryd, som enhver journalist med en smule pli og gåpåmod kunne have afdækket, har nordjyske journalister valgt at agere nyttige idioter for 1000Fryd.


GAFFAs Ole Rosenstand Svidt har forelagt kritikken for 1000Fryds bestyrer Troels Højgaard Sørensen:

Kan du bekræfte, at I får den løn, som Uwe Max Jensen nævner? Og hvis ja, hvorfor siger du så ifølge Aalborg.nu, at der ikke er nogen ansatte på 1000Fryd?
Lønnen er korrekt, men jeg skal tilføje, at det er inklusive pension. Og jeg er desværre blevet fejlciteret en smule af Aalborg.nu. Det, jeg mente er, at vi får løn for at være administrative bestyrere og økonomiansvarlige 37 timer om ugen i almindelig kontortid. Men når jeg eksempelvis afvikler koncerter om aftenen, er jeg frivillig på linje med alle andre.

Er det korrekt, at du har booket dit eget band Vægtløs og andre bands i stald hos dit bookingbureau Lasher til en festival på 1000fryd og bands fra dit pladeselskab 5FeetUnder Records, ligeledes til en festival på 1000fryd, og hvis ja, giver det dig så ikke et habilitetsproblem?Det er rigtigt, men bookingerne er sket i bookinggruppen, hvor alle, der møder op, er lige. Vi er alle lige, uagtet om man er bestyrer eller ikke er. Alle beslutninger bliver truffet i fællesskab, ligesom de også gør på vores mandagsmøder. Alle har mulighed for at komme med deres ønsker, og vi booker ikke noget, før der er konsensus.

Er du med i disse møder? Og hvis ja, tror du så ikke, at du med din blotte tilstedeværelse som bestyrer kan være med til at påvirke de andre til at booke dit band og de andre bands, du har i stalden på dit bookingbureau og pladeselskab?
Jeg forstår godt spørgsmålet, men jeg har stort set altid spillet gratis, når jeg har spillet på 1000fryd. Jeg har spillet her 50 gange, og jeg har spillet gratis alle gange bortset fra én. De andre i mit band har også spillet gratis. Det har de andre bands, som har været tilknyttet Lasher og 5FeetUnderRecords også, medmindre de har været fra udlandet eller resten af Danmark. Så har de fået transporten dækket. Da der var Lasher-festival, arbejdede jeg fra klokken otte om morgenen til klokken fire om natten uden at få en krone for det. Jeg gør det, fordi jeg ikke kan lade være, og fordi jeg elsker 1000Fryd. Alle, der har siddet med til et booking- eller mandagsmøde vil kunne skrive under på, at jeg har aldrig har gjort noget for at fremme mig selv eller de bands, jeg har en forbindelse til. Oftest det modsatte.

Hvad siger du til Uwe Max Jensens kommentar:
"På 1000Fryd har vi altså at gøre med et ekstremt lukket miljø, hvor en lille gruppe personer i toppen af magtpyramiden gør hinanden en række tjenester, som så finansieres af Aalborgs skatteydere og statslige midler. At ovenstående muligvis er godkendt på et mandagsmøde på 1000Fryd ændrer ikke på, at det er nepotisme og muligvis på kant med dansk lovgivning."
Det kan jeg blankt afvise. Vi har et sindssygt godt forhold til Aalborg kommune og Kunststyrelsen, og Uwe Max Jensen og alle andre er velkomne til at møde op på vores mandagsmøder. Vi har åbne arme, og hvis man har en god idé, får man sjældent nej tak. Alle vores beslutninger bliver truffet i fællesskab, og alle vores referater ligger offentligt tilgængelige.

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Kommunernes ansvar for spillestederne er større end nogensinde før

ANNONCE