Nyhed

BANEBRYDENDE SAMARBEJDE: Første musikpolitiske tænketanksprojekt i Europa skal integrere og udvikle musikkens rolle på tværs af landegrænser

Ny guide hæver samfundets opfattelse af musik til et politisk niveau, hvor musikkens rolle skal integreres i uddannelse, byplanlægning, turismeindustrien, klimaforandringer med mere

Hvordan integrerer man musik i det offentlige rum? Kan det gøres til en del af byplanlægningen og infrastrukturen? Hvordan kan man bruge musikalsk dannelse til at holde børn og unge væk fra kriminelle sidespor? Og hvordan kan man konvertere musikalske oplevelser til kroner og ører hos kommunerne?

Det er bare nogle af de spørgsmål, som man kan finde svaret på i den netop offentliggjorte The European Music Cities Policy Guide, som er udarbejdet af det EU-støttede tænketanksprojekt European Music Policy Exchange. Projektet er det første musikpolitiske tænketanksprojekt nogensinde for europæiske byer, og består af et samarbejde på tværs af landegrænser, som skal bidrage til at forbedre og udvikle musikkens rolle indenfor otte kulturpolitiske områder:

  1. Ligestilling, diversitet og inklusion
  2. Klima
  3. Job og kompetencer
  4. Musikuddannelse
  5. Musikturisme
  6. Natteliv og økonomi
  7. Musik og infrastruktur
  8. Indflydelse og implementering

Bag tænketanken står de to internationale netværksorganisationer Center for Music Ecosystems og Music Cities Network. Sidstnævnte netværk blev oprettet i samarbejde mellem en håndfuld byer inden og udenfor Europa i 2021 heriblandt Aarhus. Bestyrelsesmedlem for Music Cities Network og daglig leder af PROMUS, Jesper Mardahl, fortæller til GAFFA, at den nye guide med udveksling af erfaringer på tværs af landegrænser, er vigtig for den musikpolitiske udvikling:


- Der er jo også mange initiativer kørende indenfor af musiklivet i Danmark dag - blandt andet det nystartede Musiklivets Partnerskab for Bæredygtig Udvikling, der har fokus på trivsel og repræsentation. Så udvekslingen af erfaringer mellem aktørerne – både nationalt og internationalt – vil klart være med til skabe mere viden og indsigt. Og med The European Music Cities Policy Guide er der jo tale om en decideret guide med tilhørende best-practices fra hele verden, så det giver musikaktørerne et solidt redskab, der kan bruges på mange planer, fortæller Jesper Mardahl.

Guiden er udarbejdet efter en række fællesmøder, hvor specialister og støttepartnere også har deltaget i arbejdet. Tænketanksprojektet demonstrerer blandt andet, at det godt kan betale sig at investere i musik – både finansielt og økonomisk for et bedre samfund.  

Projektet bliver finansieret af EU, MusicAire og Music Moves Europe. Læs hele guiden lige her.

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Få musikken til at blomstre nedefra


ANNONCE