Nyhed

Svenske artister tilslutter sig nordiske protester mod Israels deltagelse i Eurovision

Nogle af Sveriges største internationale artister står på listen

Omkring 1000 svenske musikere har skrevet deres navn på en underskriftindsamling, som opfordrer Eurovision-arrangøren EBU til at udelukke Israel, når konkurrencen skal afholdes i Sverige den 7. til 11. maj 2024. Underskriftindsamlingen har titlen "Drop dobbeltmoralen, udeluk Israel fra Eurovision Song Contest", og på listen kan man finde nogle af Sveriges største internationale artister såsom Robyn, Fever Ray og First Aid Kit. Det skriver Pitchfork. Hermed er Sverige det femte land i Norden, som i løbet af de seneste par måneder er gået sammen om et opråb mod Israels deltagelse i den internationale sangkonkurrence. 

Sveriges public-service-medie SVT skriver i en udtalelse, at mediet "er i løbende dialog med EBU om de udfordringer der opstår, når man producerer Europas største tv-produktion i en urolig tid" og, at "den humanitære lidelse i denne dybt komplekse konflikt er hjerteskærende".

Island overvejer at boykotte Eurovision, efter en appel blev underskrevet af over 10.000 personer. Tidligere på måneden protesterede 1300 finske musikere mod Israels deltagelse i Eurovision, som har fået Finlands national-tv YTE til at udtale sig til Sveriges SVT med beskeden om, at man "holder øje med situationen og har en samtale i gang med EBU (European Broadcast Union, red.)". I Norge har der været demonstrationer i forbindelse med afholdelsen af det nationale Melodi Grand Prix, hvor en demonstrant blandt andet afbrød tv-udsendelsen af den første delfinale på NRK med ordene: "Beklager afbrydelsen. Der er en krig i gang, og vi kan gøre mere. Norge kan gøre mere".


Eurovision Song Contest skal afholdes i Malmö, og i sidste uge blev en underskriftsindsamling for danske musikere skudt i gang, som per dags dato tæller omkring 350 underskrivere. Redaktionen har forelagt kritikken for Danmarks Radio, som endnu ikke er vent tilbage med en kommentar til protesterne. Den 25. januar sagde grandprixchef i DR, Erik Struve Hansen, til Ritzau, at "det er en beslutning, der bliver taget helt i toppen af DR. Lige nu følger DR's holdning, at EBU er ok med, at Israel er med".

LÆS OGSÅ: Den danske musikbranche protesterer mod Israels deltagelse i Eurovision

ANNONCE