Nyhed

Musikken er blevet et sted, hvor Silje kan bearbejde den voldtægt, hun var udsat for som 17-årig

Sanger og musikproducer, Silje Kronow, blev som 17-årig udsat for en voldtægt. Kun få dage efter den voldsomme oplevelse skrev hun sangen “17” - dengang uden tanke på at den nogensinde skulle udgives

Sangen "17" er både blevet et statement, men også en terapeutisk tilgang til Siljes rystende oplevelse med en voldtægt, hun var udsat for som 17-årig. Sangen udgives nu - flere år efter - i et dybt, seriøst og ambient lyddesign, med en tilhørende musikvideo, der på mange måder påviser det traume Silje er gået igennem. 

"Det er egentlig ikke selve hændelsen, sangen eller musikvideoen handler om. Den handler om de følelser, man efterlades med som offer for en voldtægt/seksuelt overgreb, og om hvordan man bearbejder og håndterer dem", fortæller Silje Kronow til GAFFA.

Først flere år efter Silje Kronow var udsat for en voldtægt, opstod tanken om at udgive det skriv, hun få dage efter hændelsen fik skriblet ned på papir. Hun indså, at hendes historie langt fra er unik, og at både seksuelle overgreb, og måden vi taler om dem på - og måden hvorpå de håndteres - er fundamentale samfundsproblemer.

“Jeg fik motivationen til at udgive sangen, et par år efter jeg havde skrevet den. Motivationen opstod efter en hyggeaften med nogle veninder, hvor vi kom ind på emnet om voldtægt og seksuelle overgreb - hvordan husker jeg ikke. Det viste sig, at vi alle havde en historie, og det kom virkelig bag på mig. Det viste sig også, at ingen af os havde meldt det til politiet. Jeg var ikke klar over hvor mange, især kvinder og transpersoner, der går rundt med sådan et traume. Mange går tilmed rundt med det alene, som jeg også gjorde. Derfor er det vigtigt for mig at udgive sangen”, fortæller Silje Kronow.


Samtidig fortæller Silje, at “17” og den tilhørende musikvideo er et eksempel på kunstens transformative potentiale til at adressere og udfordre samfundsmæssige normer og uretfærdigheder.

Noget, der i den grad kommer til udtryk i musikken, der er komponeret og produceret af Silje Kronow og produceret af Milad Genius og Martin Messell. Musikken er med til at understøtte temaets dybde og seriøsitet med et ambient lyddesign, der inkluderer næsten ubehageligt utraditionelle elementer.

“Musik og kunst har altid været en måde for mig at udtrykke mine følelser på. Så når jeg siger, jeg gik med det alene, så følte jeg det ikke - det lyder nok lidt kliché, men det er ikke desto mindre sandt. Musikken har betydet alt for mig. Det er en udtryksform, jeg bruger, når ord er for små”.

Desuden rummer kompositionen store dynamiske variationer, der komplementeres af en lige dele inderlig, skrøbelig, men kraftfuld vokal, der skærer igennem med en rå ærlighed og sårbarhed, og skærer den smerte, voldtægten har medført, ud i pap.

“Jeg håber, at ofre for seksuelle overgreb kan genkende deres egne følelser i sangen og musikvideoen, og at projektet ultimativt kan starte en samtale om emnet”, lyder det slutteligt fra Silje Kronow. 


 

LÆS OGSÅ: Musik er den kunstart i Danmark med skævest kønsfordeling


ANNONCE