Nyhed

NY RAPPORT: Flest danske musikere er mænd, men fordelingen ser anderledes ud på tværs af genreområder

Særligt to genreområder skiller sig ud med en næsten ligelig fordeling af mandlige og kvindelige musikere

Ifølge Danmarks Statistik er 73% af alle danske musikere mænd. Dog viser den nye rapport Dansk Musikliv i Tal 2023, at fordelingen af køn er forskellig på tværs af genreområder. Rapporten er udarbejdet af de fire genreorgansationer JazzDanmark, Tempi (roots musik), Art Music Denmark (klassisk, ny kompositionsmusik samt lydkunst) og ROSA (rytmisk musik), og tallene baserer sig på i alt 820 ansøgere til puljen for internationale transportstøtte med data fra næsten 3000 danske musikere. 

Rapporten viser, at tal fra ROSA (rytmisk musik) og JazzDanmark følger de landsdækkende procenter fra Danmarks Statistik med omkring 70% mænd. Det ser til gengæld anderledes ud indenfor roots- og folkmusikken hos Tempi samt Art Music Denmark, som dækker klassisk musik samt nyere kompositionsmusik. Indenfor begge genreområder er kønsfordelingen næsten lige. Tal fra Tempi viser, at det samlede ansøgningsmateriale repræsenterer 55% mænd og 44% kvinder, mens Art Music Denmark afspejler en lignende fordeling med 47% mænd og 45% kvinder. 

Graf fra Dansk Musikliv i Tal 2023
Graf fra Dansk Musikliv i Tal 2023


Flere mandlige end kvindelige musikere
Det er et kendt faktum, at det særligt er sociale tendenser, der sætter en stopper for mange kvinders musikkarriere. I en undersøgelse fra 2022 var der en stor overvægt af kvindelige musikere, som oplevede tendenser såsom udelukkelse, utryghed, upassende tiltale, uønskede kommentarer og en oplevelse af, at ens musik ikke blev taget seriøst samt at ens køn har betydning for vurdering af deres evner.

Undersøgelsen Hvorfor er der så få kvinder i musikken? er baseret på data fra omkring 6000 medlemmer fra Koda og Gramex og blev udarbejdet af de fire genreorganisationer samt Koda, Dansk Live og Gramex. Undersøgelsen fra 2022 slog dengang fast, at særligt kvinder og ikke-ciskønnede musikere havde sværere vilkår i musikbranchen:

"(...) en udbredt sexisme er en af flere barrierer, der står i vejen for, at kvinder gør karriere i branchen. 64 % af de adspurgte kvinder angav, at de havde haft en eller flere oplevelser med seksuel chikane og anden grænseoverskridende adfærd i arbejdssammenhæng indenfor de seneste fem år. Tallet for de adspurgte mænd på samme spørgsmål er 44 %. Blandt ikke-ciskønnede er tallet endnu højere – nemlig hele 70 %". 


Dyk selv ned i tallene fra rapporten Dansk Musikliv i Tal 2023og find undersøgelsen Hvorfor er der så få kvinder i musikken? her.

 

LÆS OGSÅ: Ny rapport viser, hvor i verden danske musikere gerne vil bryde igennem


ANNONCE