Bent Sørensen afviser, at Jens Unmack skulle have habilitetsproblemer omkring uddeling af støtte til Nikolaj Nørlund.
I går skrev vi, at Jens Unmack af visse brugere af GAFFA.dk blev beskyldt for habilitetsproblemer, fordi han som medlem af Statens Kunstfonds rytmiske tonekunstudvalg har medvirket til at give penge til sangeren Carl Emil Petersen fra gruppen Ulige Numre, der udgiver plader på selskabet Auditorium og produceres af samme selskabs ejer Nikolaj Nørlund (th. på foto), som Unmack i en årrække har haft et nært samarbejde med. Unmack har udgivet tre soloplader på Auditorium, alle produceret af Nørlund, og en opsamling. Desuden har Unmack og Nørlund været på fælles turné i 2008 og udgivet et fælles soundtrack til Jannik Johansens film "Hvid Nat" fra 2007.
Kritikken er nu blevet forstærket fra mere officielt hold, idet Unmack som medlem af Statens Kunstfonds rytmiske tonekunstudvalg også har været med til at uddele penge direkte til Nørlund, der tidligere i maj blev tildelt et arbejdslegat på 80.000 kroner. Det har fået kritiske røster frem fra såvel Michael Gøtze, professor i forvaltningsret som en af Unmacks og Nørlunds musikerkolleger, Torsten Larsen fra gruppen Larsen & Furious Jane. De mener begge, at Jens Unmack har været inhabil ved uddelingen.
Jens Unmack afviser at kommentere sagen over for GAFFA og henviser i stedet til formanden for Statens Kunstfonds rytmiske tonekunstudvalg, komponist Bent Sørensen. Statens Kunstfonds rytmiske tonekunstudvalg består ud over Bent Sørensen og Jens Unmack af jazzmusikeren Pernille Bevort. Til GAFFA siger Bent Sørensen:
– Jeg synes, kritikken er forfejlet, og det er unfair at gøre Jens Unmack til skydeskive i denne sag. Vi har nogle regler for, hvornår man er inhabil, og de er ikke overtrådt i denne sag - Jens er ikke længere tilknyttet Nikolaj Nørlunds pladeselskab og har ikke andre professionelle samarbejdsrelationer med ham.
Men Unmack og Nørlund har jo arbejdet sammen i årevis?
– Ja, men man skal passe på med at blande inhabilitet sammen med indsigt. Vi kender i udvalget alle rigtig mange i det danske musikmiljø, så det er umuligt ikke at komme til at uddele penge til folk, man kender. Det er lige så ofte, at vi siger nej til at uddele penge til folk, vi kender, fordi vi ikke synes, kvaliteten af det, de laver, er god nok.
– Det er heller ikke sådan, at der bare er et medlem af udvalget, der foreslår at tildele en bestemt person støtte, og så siger de to andre ja. Vi skal alle tre være enige, og vi lytter koncentreret til musik med alle de folk, der ansøger. I øvrigt har alle tre medlemmer af udvalget stor indsigt i rytmisk musik, både rock, jazz, elektronika, crossover og andet. Det er ikke sådan, at Jens Unmack sidder og uddeler penge til rockmusik, Pernille Bevort til jazz og jeg til elektronika- og crossovermusik. Og vi var alle enige om at uddele penge til både Nikolaj Nørlund og til Carl Emil Petersen. I min tid som formand for udvalget har jeg heller aldrig oplevet, at der er nogle i udvalget, der har forsøgt at promovere nogle bestemte kunstnere.
Men hvis Unmack havde erklæret sig inhabil, kunne I vel stadig godt have uddelt penge til Nørlund?
– Ja, det kunne vi godt, men i og med at han ikke var inhabil ifølge reglerne, så var der ingen grund til det. Man kan så diskutere, om reglerne skal laves om, men så er det i hvert fald ikke Jens Unmack, man skal rette kritikken imod. Jeg synes nu, reglerne er udmærkede, for hvis man skulle undgå, at udvalget havde det mindste personlige kendskab til dem, der modtager penge, skulle man jo ansætte embedsmænd til at uddele pengene. Men idéen med støtteordningen er jo, at det er fagfolk, der uddeler pengene.
Man kan vel også diskutere, om tre personer er den rette størrelse for de udvalg, der tildeler pengene?
– Ja, men jeg synes nu, det er fint nok. To personer er for lidt, og fire er for mange. Så bliver det et gedemarked.
Medlemmerne af udvalgene under Statens Kunstfond beskikkes af kulturministeren for en treårig periode. Udvalgsmedlemmer kan ikke umiddelbart genvælges. Statens Kunstfonds Repræsentantskab udpeger to medlemmer og kulturministeren ét medlem til hvert udvalg. Ministeren udpeger udvalgsformændene blandt de tre medlemmer – dog således, at de to billedkunstudvalg og de to tonekunstudvalg hver har én fælles formand. Beskikkelsesperioden er tre år. Læs mere på kunst.dk