Samarbejde mellem Ungdomsringen og Nephew skal live op i ”de sure øvelokaler” på landets fritidsklubber og fritidshjem. Det er blandt andet støttet af Roskilde Festival og Bikubenfonden.
"Vesterhaaav, kom nu og blæs mig i gang – Hjertestarter..." synger en tydeligvis nervøs pige fra en ungdomsklub i Hvidovre foran en skare pressefolk, sponsorer og ophavsmændende til de sanglinjer. Efter at have kæmpet sig gennem sangen med sine venner modtages belønningen gennem et kraftigt bifald.
Det er Nephew og Ungdomsringen, som netop har skudt en kampagne i gang, hvor det århusianske orkester på video og via et par års forarbejde er lykkedes at få sponsorer som Roskilde Festival og Bikubenfonden til hver at kaste et beløb i størrelsesordenen på cirka en million hver efter et projekt, hvor alle unge mellem 13 og 18 år gratis kan få tilbuddet om i første omgang at spille Nephews musik. På sigt er det så meningen, at andre danske orkestre skal på banen.
Og efter de begejstrede klapsalver at dømme synes rigtigt mange, at det er et rigtigt godt initiativ. Simon Kvamm fra bandet har bidt mærke i, at under 30 procent af landets folkeskoler i 2013 tilbyder musik som valgfag, og at musik i stigende grad i stedet dyrkes som konkurrencesport på tv, og det er et forsøg på at gå mod strømmen. Og da Ungdomsringen er en organisation med historiske rødder i arbejderbevægelsen, er et initiativ, der handler om at få glæden ved samspil og fællesskab tilbage i modsætning til elitær tankegang noget, der varmer.
I første omgang rummer tilbuddet nogle Musikstarter Camps, som skal foregå rundt i landet i efterårsferien. Hvor det lige sker i dit område, kan du læse på facebook.com/musikstarter, som er et læringssite, hvor du også kan møde Nephew, der på nem vis tager dig gennem hvert instrument, der spiller og synger bandets seneste hit.
Men kampagnen er ikke bare rettet mod den ene uge om året. Det er tanken, at ildsjæle på fritidsklubber og fritidshjem rundt i landet skal kunne supplere deres undervisning i musik med initiativet på websitet.
Man skulle næsten tro, at kampagnen rammer ind i en situation, hvor ingen har taget initiativer før, og det er en sandhed med modifikationer. Faktisk har lokale foreninger som Skoletjenesten, der dækker København, Sjælland og øerne et website og en kampagne, hvor strømmen går i en lidt anden retning. Her stritter den pædagogiske læreproces i alle mulige retninger, så både eleverne og skole- og fritidshjemslærere kan gå ind og finde artikler, musikeksempler, noder og tekster fra alverdens kulturer. Med dem kan du for eksempel lære at spille ørkenblues fra Sahara, eller skæv balkanmusik, hvis det er lige det, du brænder for. Mens Musikstarter i første omgang synes at kræve, at unge ingen problemer har med at identificere sig med Nephews musik specifikt.
Men ifølge Ungdomsringens forkvinde, Maja Panduro, som til daglig sidder i Folketinget for Socialdemokratiet, er man særdeles tilfreds med Nephews initiativ og deler ikke GAFFAs udsendtes skepsis, der er formet af at have set videoen på den nye hjemmeside, hvor bandet står frem i ens uniform og bærer et ens badge, som reklamerer for det pågældende orkesters seneste hit, mens de er fortalere for en kampagne, der er affødt af netop den sang, hvor Hjertestarter bliver til Musikstarter:
- Det er jo kun starten. Vi kommer til at brede det meget mere ud. Ikke kun i forhold til hvilke musikere, der måtte have lyst til at være med. Der skal man være meget velkommen. Men også i forhold til, at når man gennem vores Musikstarter-side har fået lige præcis sin indgang til at gå ned og møde lige sin lokale musikstarter. Så er det jo ikke sådan, at vi har regler om, at man kun må spille Nephew-sange. Men jeg ved da, at der er rigtigt mange af vores unger, der meget gerne vil spille Nephew-sange, men også at der er mange, der vil spille alt muligt andet, fastslår Maja Panduro.
Hun er rigtigt glad for, at Nephew har taget initiativet med at finde sponsorer og kaster så meget energi ind i arbejdet.
- Man skal ikke tale med Nephew i ret lang tid, før man mærker, hvor meget de brænder for det. Og det tror jeg betyder rigtigt meget for vores mulighed for at komme ud over stepperne med det her projekt. Det er en win/win-situation, for jeg føler, at Nephew reklamerer for os og vores ungdomsarbejde, og jeg ser frem til, at vi kan få flere unge ned og opleve glæden ved at spille musik sammen, siger Maja Panduro.
Stafetten videre
Nephew er heller ikke specielt imponeret over journalistens skepsis.
- Det, at vi optræder i uniform, er mere vores æstetiske ståsted, som man kan bryde sig om eller ej. Det er noget, vi selv dyrker, måske inspireret af Kraftwerk, siger Simon Kvamm og lukker den diskussion. Han fortsætter:
- Men hvis du spørger til vores rolle i Musikstarter, og om vi ikke bare er med for at sælge os selv, så vil jeg sige nej. På godt og ondt bruger vi vores navn til at dreje spotlyset hen på noget, hvor der ikke er særligt meget spotlys, nemlig ungdomsklubbernes fedtede øvelokaler rundt omkring i Danmark. Her går nogle mennesker rundt og forsøger at inspirere unge til at spille musik, men de har ikke altid de mest sexede vilkår for det. Der forsøger vi med vores navn dels at suge nogle penge ud af Roskilde Festival og Bikubenfonden, og få sådan en som dig til at komme og stille os mistænksomme spørgsmål, fordi du nok ellers ikke ville beskæftige dig så meget med, hvad der sker i ungdomsklubbernes øvelokaler! Når jeg siger, at det også er på ondt, at vi bruger vores navn, er det fordi, vi også får noget ud af det. Vi får en masse unge til at stå og spille vores sang, og det synes jeg da er sjovt, udtrykker Simon Kvamm, som ikke forventer, at det skal give noget kommercielt afkast.
- Men det er sjovt for os at tænke på, at vores musik er startstafetten. Men så er det heller ikke så meget mere end sjovt eller en stafet. For hele projektet er tænkt sådan, at vi er ambassadørerne, der sætter det i gang, men også at andre bands skal komme ind over på Facebook-sitet og tage stafetten senere hen, erklærer Simon Kvamm og hans bandkollega, guitarist Kristian Riis, der selv har en årrække som netop musiklærer og kender forholdene indefra.
- Husk nu at skrive det, som vi sagde det!, er Simon Kvamms afskedssalut, som understreger, at skepsis mellem band og journalist er noget, der går begge veje. Det er hermed gjort.
Så i efterårsferien og på facebook.com/musikstarter kan unge sætte sig ind i musikken og hvordan den spilles, ligesom de kan være med på musikcamps, hvor de kan komme i gang med musikken.
Mens Nephew i samme tidsrum er i færd med et landsdækkende fænomen, som hedder Hjertestarter Arena Tour og lægger ud 27. september i Odense og slutter 18. oktober i København.