Nyhed

Pixies er tilbage – så sårbare som altid

Støjpoplegenderne giver koncert i Falconer Salen med nye sange på sætlisten. GAFFA har fået en statusrapport fra bandet, der i år både har mistet et kernemedlem og udgivet deres første nye musik i ni år.

Den amerikanske gruppe Pixies giver 13. november en udsolgt koncert i Falconer Salen i København. Det bliver bandets første besøg i Danmark siden Roskilde Festival 2004 og med flere helt nye numre på sætlisten. Denne sommer udsendte orkestret nemlig deres første single i ni år, Bagboy, efterfulgt af en ep med yderligere fire numre, EP1 – Pixies' første nye samling af sange siden 1991-albummet Trompe Le Monde.

Pixies fik pæn succes i slutningen af 80'erne og begyndelsen af 90'erne med deres blanding af kradsbørstig støjrock, afdæmpede passager, poppede melodier og surrealistisk inspirerede tekster. Populariteten var endnu større, da de vendte tilbage i 2004 efter mere end ti års pause. Nu er de aktuelle igen – denne gang dog uden bassisten og korsangerinden Kim Deal, der forlod gruppen tidligere i år.

GAFFA fangede sanger, rytmeguitarist og sangskriver Black Francis på landevejen for at høre lidt om, hvad vi kan forvente af koncerten i København og om tingenes tilstand i Pixies lige nu.


– Turnéen går godt. Vi spiller for udsolgte huse, der er ingen publikummer, der går før tid, og vi spiller lange koncerter. Bandet ser ud til at have en god energi. Vi har øvet 50-60 sange, så vi kan have en ny sætliste hver dag og fremføre nye numre og sange, vi ikke har spillet længe. Vi vil gerne bevare den spænding, der er, når man ikke skal spille det samme hver dag.

Hvorfor gik der ni år fra jeres gendannelse, til I omsider udgav mere end ét nyt nummer?

– Alle bandmedlemmer skulle lige blive enige, og det tog sin tid. Og imens fik vi hele tiden tilbud om nye turnéer, som fik os til at udskyde beslutningen om at skrive nye sange. Omsider kom vi alle – selv Kim Deal (som sideløbende havde været aktiv med sit band The Breeders, red.) – dog til den konklusion, at vi ikke kunne blive ved med at spille de samme gamle sange år efter år, hvis vi fortsat ville betragtes som et vitalt, nutidigt band. Vi havde nogle ret katastrofale øvesessions, men så fik vi fat i vores gamle producer Gil Norton, som var en stor hjælp. Jeg tror ikke, vi kunne have gjort det uden ham.


Og så gik Kim Deal ud. Hvad var din reaktion på hendes udmelding?

– Hun fortalte os det i en coffee shop, og så måtte jeg gå fra kaffe til alkohol.

Hvad var hendes begrundelse for at gå?


– Hun sagde det kun indirekte, men det er også lige meget. Det var tydeligt, at hun ville ud af bandet. Hun er altid velkommen tilbage, men jeg tror ikke, hun nogensinde kommer igen, siger Black Francis, der tidligere har fortalt Mojo Magazine, at Kim Deal forlod gruppen af private årsager. Kim Deal er i øvrigt for tiden på turné med The Breeders og har udgivet tre solosingler i år.

Den nye Kim

Pixies har som erstatning hyret bassisten Kim Shattuck fra bandet The Muffs. Om valget af hende fortæller Black Francis:

– Vi har spillet med hende engang tidligere ved et velgørenhedsarrangement, og jeg kunne vældig godt lide hende. Jeg var ikke på jagt efter en ny bassist, da jeg mødte hende, men jeg skrev en mental note til mig selv om, at hvis jeg nogensinde fik brug for én, ville jeg spørge hende først. Joey og Dave (Santiago og Lovering, lead-guitarist og trommeslager, red.) ville gerne have, at vi skulle have en kvindelig bassist igen, for der er altid en spændende dynamik, når man har en kvindelig vokal som kontrast til min stemme. Også live sker der noget, når man har både mænd og kvinder på samme scene, fra før man overhovedet har spillet en tone. Jeg ved ikke, hvorfor det er sådan, men det er et af mysterierne ved mennesket.

I har udgivet en ep med titlen EP1. Det antyder jo kraftigt, at der kommer flere?

– Der kommer mere musik fra os, ja, og det er indspillet, men hvornår og i hvilket format ved jeg ikke. Albumformatet har ikke den symbolske værdi, det havde for nogle år siden, i hvert fald ikke for folk under 30 år, og det må man bare indse. Formatet er ikke så vigtigt. Jeg er bare glad for at kunne udgive ny musik og få lov at spille live. Jeg håber, vi kan blive ved med at indspille ny musik. Folk har tidligere talt meget om den formodede spænding mellem Kim Deal og mig, men Kim Deal er ikke længere i bandet, og der er stadig en spænding i gruppen, mellem alle fire medlemmer. At være i dette band føles lige så sårbart og usikkert som altid.

I har udgivet singlen og ep'en på jeres eget selskab. Hvorfor udgiver I selv denne gang – alle jeres gamle plader udkom jo på det hæderkronede indie-selskab 4AD?

– Måske udgiver vi vores næste ting i samarbejde med et andet selskab. Jeg kan ikke sige hvilket, for jeg har ikke skrevet under på noget endnu, men der ligger et tilbud. Det bliver ikke 4AD, så vidt jeg ved, og hvorfor vi ikke arbejder med dem længere, ved jeg ikke nødvendigvis. Alt, hvad jeg kan sige er: "That's showbiz, baby". Men jeg er meget glad for, at vi arbejder tæt sammen med vores og 4AD's gamle grafiske designer Vaughan Oliver. Vi har ikke noget særlig stærkt visuelt udtryk, vi fire bandmedlemmer, men han har skabt ét for os, og han har været med os siden begyndelsen, så vi ville ikke udgive noget uden ham.

Se musikvideoen til det nye Pixies-nummer Indie Cindy fra EP1: 

ANNONCE