Nyhed

Bent Fabricius-Bjerre er død

GAFFA.dk – alt om musik

Pianisten og komponisten blev 95 år

Pianisten, komponisten og den tidligere forretningsmand Bent Fabricius-Bjerre er død, 95 år gammel, skriver Ekstra Bladet.

Ekstra Bladet citerer en Ritzau-nyhed, hvor familien i en mail til Ritzau skriver, at Bent Fabricius-Bjerre er død efter kort tids sygdom, og at bisættelsen vil foregå privat.


Bent Fabricius-Bjerre var især kendt for sin musik til film og tv-serier. Han fik sit gennembrud med musikken til filmen Poeten og lillemor (1959) og fulgte den op med musik til blandt andre Forelsket i København, Bjergkøbing Grand Prix, Jeg er sgu min egen, Olsen-Banden, Matador, Klovn, Blinkende Lygter, Albert og senest Avaz-brødrenes film to film Mens vi lever fra 2017 og Kollision fra 2019. I alt skrev Bent Fabricius-Bjerre musik til næsten 100 film.

Fabricius-Bjerre var den første dansker, der vandt musikverdenens måske mest prestigefyldte pris, den amerikanske Grammy. Det skete i 1962 for melodien "Alley Cat", som han udgav under sit amerikanske alias, Bent Fabric. Musikstykket var oprindelig skrevet til Bent Fabricius-Bjerres egen tv-serie Omkring et flygel. Men melodien kom hurtigt ud over Danmarks grænser og fik et internationalt gennembrud. I USA blev "Alley Cat" så stort et hit, at melodien gav Bent Fabricius-Bjerre Grammy-prisen for "Best Rock'n'Roll Recording". Fabricius-Bjerre mødte dog aldrig op til prisshowet, da han troede, nomineringen var en joke. Senere modtog han sin statuette med pakkepost. 

LÆS OGSÅ: 18 danske navne, der har været nomineret til en Grammy – fem vandt


Bent Fabricius-Bjerre har desuden skrevet musikken til en række musicals, blandt andre Ja mor, nej mor, Harry og kammertjeneren og musicaludgaven af Matador, ligesom han har skrevet kendingsmelodier til underholdningsprogrammer som Jeopardy og Go'morgen Danmark. Derudover har han skrevet balletmusik til fire eventyr af H.C. Andersen på Det Kongelige Teater.

I 2004 fik Bent Fabricius-Bjerre en slags comeback for et yngre publikum, da han udgav singlen "Jukebox" i samarbejde med The Sandmens sanger Allan Vegenfeldt samt Remee og Paw Lagermann fra Infernal. Denne single blev også udgivet under navnet Bent Fabric og blev fulgt op af et album med samme titel med bidrag fra blandt andre Martin Brygmann.

I 2010 kunne man opleve Bent Fabricius-Bjerre i rollen som bordelejer i filmen Klovn – The Movie.


I 2013 optrådte han med dj'en Kato på Grøn Koncert i Aarhus og København 2013. Se et klip fra Aarhus-koncerten her.

Bent Fabricius-Bjerre begyndte at spille klaver som femårig, skrev sin første komposition som syvårig og var uddannet pianist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i 1946. I 1950 grundlagde han pladeselskabet Metronome, som senere udvidede aktiviterne til også at indbefatte film- og tv-produktion. I 1996 solgte han Metronome til blandt andre den nordiske medievirksomhed Schibsted. 

Foruden sin amerikanske Grammy har Bent Fabricius-Bjerre blandt andet modtaget en Æres-Robert i 2005 og en Æres-Bodil i 2013 samt en lang række andre priser. I 1996 blev han slået til Ridder af Dannebrog.

Bent Fabricius-Bjerre var aktiv som livemusiker til kort før sin død, hvor han blandt andet jævnligt optrådte med trioen De Græd. I april 2019 gav han koncert i DR Koncerthuset med strygegruppen LiveStrings samt blokfløjtenisten Michala Petri og mundharpespilleren Mathias Heise.

8. maj i år medvirkede han i Fællesang på DR1, hvor han spillede sit udødelige tema til Matador. Se indslaget her.

Hør et udvalg af Bent Fabricius-Bjerres bedste kompositioner i form af 2014-opsamlingen Og hans musik, udgivet da han fyldte 90 år. Samme år udsendte Danni Travn bogen Bent Fabricius-Bjerre – en biografi.

LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: Velskrevet biografi om dansk musiks store, pæne mand

 

ANNONCE