Nyhed

Led Zeppelin IV fylder 50 år i dag

GAFFA - alt om musik

Idag er det nøjagtig 50 år siden, en af rockhistoriens største klassikere udkom. Siden Led Zeppelins titelløse, fjerde album - populært kaldet Led Zeppelin IV - ramte pladebutikkerne den 8. november 1971, har albummet solgt mere end 37 millioner eksemplarer på verdensplan. Albummet nåede til toppen af albumhitlisterne i England, Canada og Holland - mens den herhjemme "kun" nåede op på en andenplads.

Indspilningerne af det legendariske album begyndte i London i december 1970, inden bandet rykkede ud på landet i Hamshire, England, hvor de flyttede ind i en landejendom og indrettede et studie med udstyr fra Rolling Stones Mobile Studio. Her blev albummets grundspor indspillet med hjælp fra den faste tekniker Andy Johns, som også stod for teknikken på Led Zeppelin II and III.

I forbindelse med den runde fødselsdag har Led Zeppelin udsendt en pressemeddelelse, hvor bandets tre overlevende medlemmer, guitarist Jimmy Page, forsanger Robert Plant og bassist John Paul Jones husker tilbage på tilblivelsen af albummet.


"Efter mit og Roberts (Plant, red.) korte ophold i hytten på Bron-Yr-Aur cottage [mens vi arbejdede på Led Zeppelin III], forestillede jeg mig en situation, hvor vi allesammen boede på Headley Grange og havde en mobilt studie", fortæller Page og fortsætter:

"Jeg var optændt af idéen om at bo og arbejde på samme sted, så vi kunne koncentrere os fuldstændig om at skabe musikken".

"Det var altsammen lidt ret eksperimenterende", supplerer John Paul Jones og uddyber: "Men det var første gang, vi faktisk boede sammen. Før da indspille vi i studier, så det var altid hotel-studie-hotel-studie. Vi havde aldrig været samlet på ét sted, med gode indspilningsfaciliteter. Så det var virkelig en ny måde at arbejde for os, og jeg synes at det var en virkelig god måde.


- Vi havde det her store, gamle lokale med en stor pejs og alt udstyret stillet op. Og så kunne man bare gå ned og begynde på noget, hvis der ikke var andre - og hvis de andre dukkede op, opstod der en jam. Der blev lavet musik hele tiden, på den ene eller anden måde, og at dømme efter resultatet, fungerede det ret godt".

En af de sange, som blev til på landet i Hampshire, var "Stairway to Heaven", som siden er blevet en af rockens største klassikere. "Jeg sad foran pejsen på Headley Grange sammen med Jimmy", husker Plant om tilblivelsen af den ikoniske sang og fortsætter:


"Han havde skrevet en rundgang, som han spillede for mig. Jeg sad med en blyant og papir, og pludselig skev min hånd ordene 'there’s a lady who's sure all that glitters is gold...' Jeg sad der, kiggede på ordene og nærmest sprang op fra stolen. Når jeg ser tilbage, tænker jeg at jeg må have sat mig ned på det helt rigtige tidspunkt."

Foruden "Stairway to Heaven" byder Led Zeppelin IV på klassikere som Going to California, When the Levee Breaks", "Black Dog", "The Battle of Evermore" og "Rock & Roll". Den runde fødselsdag falder kort inden, Robert Plant er albumaktuel sammen med Allison Krauss - og kort efter, Led Zeppelin har meldt deres ankomst på TikTok.

I GAFFAs decembernummer kan du læse et nyt interview med Plant, hvor han også husker tilbage på Led Zeppelin-dagene - inklusive gruppens besøg i København tilbage i 1968.

LÆS OGSÅ: 50 ÅR MED LED ZEPPELIN: Luftskibet flyver stadig | GAFFA.dk

ANNONCE