Nyhed

Meister i sit eget liv

GAFFA - alt om musik

Når Freja Kirk i samarbejde med Jägermeister spiller to intim-koncerter i København, er der tale om en kunstner, der om nogen lever op til mantraet ”Be the Meister of your own life.” Mød Freja, musikeren, fighteren og danseren. Hør om koncerterne og om at stå op for sig selv, sin musik og sin seksualitet.

For de heldige konkurrence-vindere (konkurrencen bliver offentliggjort på Freja Kirks Instagram - følg med her)  bliver det muligt at opleve Freja Kirk under helt særlige og unikke rammer. En kunstner, der gradvist stiger i popularitet. Freja blander elegant elementer fra R&B, hiphop, soul og ren pop på sin egen dansable måde.

Freja Kirk er en ærlig og direkte kunstner, hvor det at udtrykke sig kreativt og holdningsmæssigt er to sider af samme sag. Freja blev offentligt kendt i 2012 som solist i en tv-konkurrence og debuterede i 2014 med det organiske soul/R&B-album Monophobia. Senere har hun teamet op med blandt andre hiphop-produceren Reza og har indspillet over flere gange i L.A., hvor notabiliteter som producer-ikonet Che Pope har bemærket Frejas kvaliteter.


Legenden, der har arbejdet med sværvægtere som Eminem, Lauryn Hill, Jay-Z og Aretha Franklin sørgede for, at Freja fik mulighed for at indspille på en pult, der har været brugt af Kanye West, en af Popes andre klienter. Freja og holdet har med andre ord været i godt selskab og har mærket stjernestøvet helt inde på kroppen. Anstrengelser, der har udmøntet sig i hele to udgivelser inden for året 2019/2020. Senest ep’en Sloppy Seconds der oser af soul, sved og sex. Samme opskrift blev brugt på albummet Pussyfied fra 2019, der blev anmeldt til fuldt hus i GAFFA under overskriften ”Personlig, pervers, Perfekt – Pussyfied” 

Tilbage til rødderne
Der er normalt mange mennesker på både scenen og blandt publikum, når Freja spiller. Det bliver helt anderledes, når hun i samarbejde med Jägermeister spiller to eksklusive intim-koncerter i Københavnsområdet, som bliver autentiske og enkle. Koncerterne bygger på et rum, hvor nærvær kan vokse mellem Freja og publikum for at give en helt unik oplevelse, og derfor skal publikum blandt andet aflevere deres telefoner i garderoben – disse bliver givet retur, når koncerten er slut. For Freja er det på mange måder som at komme tilbage til rødderne. Da hun kickstartede karrieren tilbage i 2013, indsamlede hun også publikums mobiltelefoner for at skabe en stemning af nærvær og magi. Så samarbejdet med Jägermeister giver god mening, fortæller hun.


– Det er så fedt. At lave det her i samarbejde med Jägermeister føles lidt som at komme hjem igen.

Det er ikke offentliggjort endnu, hvor begge koncerter finder sted. Men den ene bliver på Basement i samme bygning som Vega og Ideal Bar. Der bliver ikke plads til mere end 150 mennesker. En eksklusiv oplevelse for de få. Akustisk, uden telefoner og en hovedperson, der glæder sig og vil gøre, hvad hun kan for at skabe den rette stemning. Ingen lysstofrør på dagen, forvent dæmpet belysning.

– Jeg kunne forestille mig noget med nogle stearinlys og i det hele taget elementer, som underbygger det intime.

gallery_large

Foto: Albert Valdemar Stenum


Be the Meister of your own life
Freja Kirk er typen, der altid har gået sine egne veje, stået op for sig selv og vidst, hvem hun er. Hun er gået målrettet efter drømmen og ved, hvad det vil sige at være ærlig og kæmpe for en sag. Af samme grund har hun også let ved at bakke op om Jägermeisters mantra om at være ”Meister” i sit eget liv, fortæller hun.

– Jeg synes, det er fedt og noget, jeg totalt kan bakke op om, og som passer godt på mig og mit liv. Gør, hvad du er bedst til og bliv ved. Giv ikke op.

For musikbranchen har den lange lockdown været hård og brutal, hvor mange er gået ned med depressioner og økonomiske problemer. Freja er langtfra den, der har haft hårdest, vedgår hun og fremhæver netop fokus og indre styrke som vigtige parametre.

– Her betyder det utrolig meget at stole på din egen drivkraft, og det er det, som jeg har fokuseret på. 

Godt suppleret af budskabet i hendes aktuelle single, der er skrevet under pandemien. But I’m OK lyder titlen. En tekst, der udtrykker, at der er lys for enden af tunnelen, og at det nok skal gå det hele, selvom livet har været ekstra svært for mange under pandemien. Frejas egen medicin har netop været musikken. I en tid, hvor hun, som snart sagt alle andre, har været mindre ude og set færre mennesker, har hun fokuseret på det enkle og håndgribelige. Hun har fundet guitaren frem og hygget sig med den personlige sangskrivningsproces, fortæller hun og uddyber:

– Jeg har nydt at tage min tid og dvæle ved det enkle, så kan indpakningen altid komme senere.  

The Queer Issue
Musikscenen er virkelig åbnet igen, efter at såvel artister som publikum har været alt for længe i dvale og isolation. Freja Kirk er mere end klar til at møde publikum igen. Ikke kun for at fremføre sin musik.

– Jeg glæder mig til at mærke samvær og kærlighed blandt mennesker, det er en forudsætning for at have et godt liv, siger hun. 

Og der er lagt op til det gode liv. Freja Kirk skal ud på den store turné til foråret, og de mange timer alene med guitaren har også båret frugt. Det er meget muligt, at en ny udgivelse ser dagens lys i 2022, fortæller hun, men tilføjer også, at intet er sikkert endnu.

I august måned prydede Freja Kirk – sammen med en række kollegaer – forsiden af GAFFA på det såkaldte Queer Issue. Som med hendes musik kan man sige, at Freja også her er sin egen ”Meister”. Hun er vokset op i et tolerant hjem i København og blev tidligt klar over sin seksuelle orientering. Selv har hun ikke oplevet de store problemer og udfordringer, men det er hun stærkt bevidst om langtfra gælder for alle.

– Det handler helt sikkert om at stå ved sig selv og ikke gemme sig og være bange. Det var totalt fedt at være med i GAFFA-artiklen. Det er så vigtigt at slå et slag for disse ting, den problematik er overhovedet ikke løst. Men man skal jo ikke langt uden for bygrænsen, før fordomme og modstand viser sig, og kigger man rundt i verden, er der jo voldsom diskrimination og udskamning overalt. Det her er en vigtig kamp, og vi kæmper den for alle.

gallery_large

Foto: Albert Valdemar Stenum

Dance, dance, dance
Freja er i skrivende stund med i Danmarks store dansekonkurrence på tv. Det er første gang, at to kvinder danser sammen i den sammenhæng, også her er Freja med til at bryde grænser. På trods af at hun er på udebane, nyder hun udfordringen og hygger sig med den gode stemning i og omkring programmet. Hun lægger ikke skjul på, at det er benhårdt, og at det er fedt at være pioner og danse med en anden kvinde i bedste sendetid.

– Det er da bare på tide, og jeg synes, det er superfedt. Men jeg har oplevet, at det efterhånden glider gradvist mere i baggrunden, og det synes jeg er godt. I starten var der meget fokus på, at vi var to kvinder, men efterhånden som vi er gået videre i konkurrencen, bliver vi mere et blandt flere par, der kæmper om at gøre det så godt som muligt. Det opleves mere normalt og almindeligt, og det synes jeg er positivt.

Selvom hun er amatøren, og det er partneren, der er den professionelle, er Freja selv med inde over alt fra valg af musik til koreografi og kostumer. Dans på det niveau, og med den kontinuitet, er både mentalt og fysisk krævende. Det er total perfektionisme, hvor alt bliver pillet fra hinanden. Danseparret træner hver dag. Det er sjovt, men også benhårdt og totalt opslidende, fortæller Freja.

Jeg har hørt dommerne kalde dig et naturligt dansetalent. Har du altid været en dansemus?

– Nej, det har jeg faktisk aldrig været. Men jeg nyder det og suger til mig. Jeg bliver udfordret, det er meget langt fra min egen komfortzone. Men der er total god stemning. Det er næsten ærgerligt, at det er en konkurrence. For vi hygger os virkelig godt sammen. Det er som en lejrskole for voksne. 

Men går I efter at vinde?

– Selvfølgelig. Vi prøver at gå hele vejen. 

ANNONCE