Nyhed

Cynthia Plaster Caster, kendt for sine gipsafstøbninger af berømte musikeres penisser, er død

GAFFA.dk – alt om musik

Cynthia Albritton, aka. Cynthia Plaster Caster, er død i en alder af 74 år. Hun efterlader sig en lang række kunstværker i form af kendte musikeres penis-afstøbninger, blandt andet en af selveste Jimi Hendrix. 

Cynthia Plaster Caster var en kunstner med en helt særlig muse – nærmere bestemt erigerede penisser og gerne tilhørende kendte rockmusikere. Hun blev 74 år gammel og døde efter et længere sygdomsforløb, skriver det amerikanske medie Pitchfork.

Blandt hendes penis-afstøbninger findes en række prominente navne som Pete Shelley fra det engelske punk-rockband Buzzcocks, frontmanden Jello Biafra fra punk-bandet Dead Kennedys og ingen ringere end Jimi Hendrix.


Ifølge Pitchfork var det i forbindelse med Cynthia Albrittons tid på kunstskole i 1960'erne, at ideen kom til de afstøbninger, der senere skulle blive hendes eftermæle. På skolen blev eleverne stillet en simpel opgave; de skulle lave en gipsafstøbning af noget solidt, der ville holde sin form. Som den tidligere “groupie”, hun beskrev sig selv som, fandt hun sin inspiration i mændene fra sine yndlings rock-bands. Hvor andre muligvis havde lavet en afstøbning af muslingeskaller eller lignende, så kastede Cynthia sig over penisser, hvor hendes afstøbning af Jimi Hendrixs penis blev det første kendte værk. Hendrix sagde ja til projektet i forbindelse med en koncert, han spillede i Cynthias hjemby, Chicago, tilbage i 1968.

Blandt hendes fans var musikeren Frank Zappa, der aldrig selv stillede op til afstøbning, men støttede hende og hjalp hende med at flytte til Los Angeles for at forsætte sit kunsteriske arbejde. I 2000 holdt hun sin første udstilling med sine penisafstøbninger i New York, hvor hun senere også fik muligheden for at udstille sin kunst på MoMA PS1, der er et af de absolut mest prestigefyldte museer for samtidskunst. Derudover er hun udødeliggjort i form af sange som eksempelvis det amerikanske rockband Kiss og deres sang “Plaster Caster”.

Udover de omrking 50 fallos-afstøbninger af kendte personer lavede hun ligeledes afstøbninger af bryster, herunder af Laetitia Sadier fra bandet Stereolab, Sally Timms fra post-punk-bandet The Mekons, Peaches og Karen O. fra Yeah Yeah Yeahs.


Om sit arbejde med at lave gipsafstøbningerne, som hun ofte referede til som sine “sweet babies” har Cynthia Plaster Caster udtalt følgende: “Når de først er nedsænket i formen, er de lidt følelsesløse... jeg føler med dem, og jeg håber meget på, at de kommer ud som deres smukkeste selv”.

Om sit arbejde med rockstjerner har Albritton udtalt, at der var noget med sårbart forbundet med hendes arbejde: “Jeg var chokeret og glad over at opdage, at de var lige så usikre, som jeg var. Det fik mig til at se dem i et andet lys… De er ligesom os.”
ANNONCE