Nyhed

Bob Dylan i autografskandale - og klar med stort bokssæt

Signerede bøger var slet ikke signerede alligevel

I starten af november udkom Bob Dylans længe ventede bog The Philosophy of Modern Song – et anmelderrost værk, der indeholder over 60 essays, som legenden har skrevet om sange af andre musikere.

Den i dag 81-årige Nobelprismodtager Bob Dylan er en garvet herre, der har mange kunstneriske år på bagen – både som musiker såvel som forfatter – og derfor var værket også meget eftertragtet for fans at få fingrene i.

Da bogen udkom, blev 900 af eksemplarerne – udover de sædvanlige udgaver – solgt i en særlig udgave, underskrevet af legenden selv til den nette sum af lidt over 4000 danske kroner.

Siden er forlaget bag The Philosophy of Modern Song dog havnet i noget af en skandale. Det har nemlig vist sig, at autograferne i bøgerne i virkeligheden blevet skrevet af en maskine. Det skriver Variety.

Og det på trods af, at hvert af de "signerede" eksemplar var forsynet med et brev underskrevet af det velanskrevne forlag Simon & Schusters øverste chef, Jonathan Karp, som skulle fungere som bevis for legitimiteten af legendens autograf. I brevet står der:

”Du holder noget meget unikt i dine hænder – ét ud af blot 900 tilgængelige eksemplarer i USA. Dette brev er en bekræftelse på, at den udgave, du holder i dine hænder, er håndsigneret af Bob Dylan.”


LÆS OGSÅ: ANMELDELSE: Ny bog demonstrerer Dylans radikalt poetiske tilgang til tilværelsen

Det var først efter, en række fans begyndte at spekulere over og sammenligne, hvor ens legendens autografer i bøgerne så ud, at bogforlaget lagde sig fladt ned og erkendte deres fejl.

Det var nemlig en såkaldt autopen som ved hjælp af en mekanisk proces førte Dylans autograf i varierede udgaver. I et tweet har forlaget nu indrømmet sine fejl og har tilbudt at refundere pengene til de fans, der har købt en "signeret" bog.


Her i GAFFA blev bogen - uden falsk autograf - anmeldt til fem stjerner og fik blandt andet følgende ord med på vejen 


"'Some people tell me / I’ve got the blood of the land in my voice,' sang Dylan i 2009. Og det har han stadig her i sin nye og fascinerende bog, som – selvfølgelig - måske først og fremmest er et spejlbillede af forfatteren selv. Når Dylans stemme resonerer så dybt og vejer så tungt, handler det formentlig netop om, at han tapper af en fælles, kulturel underbevidsthed: Hans egen sangskriver-stemme er et polyfont kor af utallige stemmer, kendte som ukendte – både dem, han skriver om i bogen her, og en hel masse andre."

For få dage siden annoncerede Dylan pladeselskab, Sony Music, udgivelsen af et stort bokssæt med optagelser fra tiden omkring comebackalbummet Time out of Mind fra 1997.

Siden 1991 har Sony løbende udgivet bokssæt med uudgivne Dylan-optagelser i den såkaldte The Bootleg Series. Den 27. januar udkommer så den syttende udgivelse i serien, som har fået titlen Fragments - Time Out of Mind Sessions (1996-1997).

LÆS OGSÅ: Eminent epilog til et legendarisk livsværk

ANNONCE