Nyhed

Hør “ny” Beatles-sang: Et varmt, eftertænksomt punktum

Tredje forsøg lykkes – “ny” Beatles-sang fungerer og er klart det bedste posthume udspil med The Fab Four

Anmeldelse af The Beatles: "Now and Then" / "Love Me Do", single (Calderstone Productions/Universal)

Vurdering: 4 ud af 6 stjerner

Færdigt arbejde. Den “nye” Beatles-sang “Now And Then” sidder faktisk overraskende godt i skabet og modsiger de fleste af de bange forhånds-anelser, man måtte have – både ud fra de to foregående forsøg og så selve udgangspunktet: en spinkel kassettebåndsoptagelse med John Lennon bag pianoet optaget i hjemme i Dakota-bygningen i New York i 1978.

Når man tænker på det begrænsede resultat med sangene/singlerne “Free As a Bird” og “Real Love” fra midt-90’ernes Anthology-udgivelser (skabt ud fra samme Lennon-kassettebånd) – og lægger til, at George Harrison dengang afviste at arbejde videre med “Now and Then” i utilfredshed med det resultat, de tre dengang overlevende Beatler kunne skabe i studiet – så har de knap 30 år og den teknologiske udvikling arbejdet til fordel for sangen. For nu fremstår John Lennons sang klar – og har ikke det ghost-agtige optaget-i-naboværelset-udtryk, som prægede forgængerne.

Hvad det end er, at Peter Jacksons AI-teknik egentlig kan og gør ud over at separere og genskabe lyden, skal jeg ikke gøre mig klog på. Men her er der ikke bare klarhed, men faktisk også varme i Lennons stemme i denne enkle og eftertænksomme kærlighedssang. Hvor man endvidere har brugt George Harrisons rytmeguitar-spor fra 90’erne, mens Ringo Starr og Paul McCartney har indspillet nyt – McCartney inklusive nænsom andenstemme til Lennon og Harrison-inspireret slide. Læg dertil småbidder fra Beatlernes kor fra “Here, There and Everywhere”, “Eleanor Rigby” og “Because”. Og så “I’m The Walrus”-bøjelige strygere af den venlige slags på toppen.

Kunstigt i beskrivelsen? Ikke at lytte til. Og nu var beatlerne jo heller ikke ligefrem bange for tekniske udviklinger. Nummeret er nok en kende svulmende mod slutningen, men fremstår også som et velfungerende og smukt punktum ud fra præmisserne, som aldrig lovede endnu en Beatles-klassiker, men som har landet et resultat, der – må man forstå – også er til både Lennon- og Harrison-familiernes udelte tilfredshed.

Til gengæld kan debatterne så køre på andre fronter – om singlens b-side, gruppens første hit “Love Me Do”, som i denne 2022-version virker mere anderledes distanceret end det dejligt gruppetætte mix som eksempelvis 1-opsamlingen præsenterede for år tilbage. Men det må blive i en anden tråd.

Ikke slut her
Og selvfølgelig er det ikke slut her. Måske nok med “nye” samarbejder med The Fab Four – selv om diverse fora stadig taler om andre ufuldstændige numre, som kunne færdiggøres nu. Men de nye teknikker åbner i hvert fald op for en nyproduktion af hele den karrierefavnende Anthology-serie skabt i midt-90’erne – også på billedsiden. Der er diverse koncertoptagelser helt tilbage fra de skramlede Hamborg-dage og frem. Og alle albums fra start frem til Revolver. Ja, set i dét nye lys er det jo kun Revolver og Get Back/Let it Be, der er helt up-to-date….

I næste uge udkommer både det røde og det blå compilation-album i lydmæssigt opdaterede samt udvidede udgaver, og en Rubber Soul-box skulle også være på trapperne. Så der er rigeligt med muligheder for at holde Beatles-skruen i vandet til langt, langt hinsides det sidste suk fra den sidste beatle – og mange af deres nulevende tilhængere.

LÆS OGSÅ: BAKSPEJLET: Da John Lennon gav sin sidste koncert for 50 år siden


ANNONCE