Nyhed

MARLEY MINDES: Det afdøde reggaeikons 79 års fødselsdag fejres flere steder i Danmark

Hvis Bob Marley ikke var død som 36-årig ville han være fyldt 79 år om et par uger

Robert ’Nesta’ Marley ville den 6. februar 2024 være fyldt 79 år, hvis ikke en fremskreden cancer havde sat en stopper for den verdenskendte reggaesangers karriere den 11. maj 1981. Marley blev kun 36 år, men hans sange og budskaber har givet ham en nærmest ikonisk og udødelig heltestatus, der rækker langt ud over Jamaicas grænser.

Derfor er det efterhånden blevet lidt af en tradition at fejre reggaekongens fødselsdag i februar måned - ikke kun i Jamaica, hvor hans fødselsdag den 6. februar er udråbt som en national helligdag, men også rundt omkring i verden - og Danmark holder sig bestemt ikke tilbage, når det handler om at hylde Marley.

Sky Juice Promotion har gjort det herhjemme gennem de sidste næsten 25 år og var først ude med fejringen i de tidlige 90’ere. Siden er der kommet flere til og årets fejringer begynder den 3. februar, hvor både Pumpehuset og Loppen samme aften danner rammen om reggaefesten.


Ærgerligt, at det sker samme aften, når der i Danmark ofte er langt mellem reggaearrangementerne. I Pumpehuset er det Sky Juice Promotion, der holder reggaefanen højt og inviterer til en fødselsdagsfest med hjemlige navne på plakaten.

Under overskriften One Love leverer Kaka, Chapper, Jah Bobby, Rudee, Coco P, Chelang (Emma Cherono, Wendy Wonder, Tina Rolle), Moonshine Movers og Jimee Marley-fortolkninger. Den jamaicanske poet Black Gold står for det mere lyriske indslag på aftenen.

DJ Pharfar, Ital Foundation og Sky Juice Sound System vender masser af Marley-vinyl, så det kommer ikke til at gå stille for sig.


På Loppen spiller Roots Harmonics samme aften op til reggaedans med den i Sverige-bosiddende, jamaicanske reggaelegende Eek-A-Mouse bag mikrofonen. Arrangementet afholdes af Atlantic & Afrobeat Vibration, der udover festens hovednavn også byder på det hollandske/italienske reggaediskotek Marco Foundation Sound.

Eventet er opdelt i to segmenter, da første del af aftenen er i reggaemusikkens tegn. Fra midnat indtager Afrobeat Madness med DJ Yxng Irie og DJ Spittin Fire scenen med afrikanske toner.

Herning holder sig ikke tilbage og melder allerede nu udsolgt til lørdag den 10 februar, hvor undertegnede sædvanen tro spiller Marley-vinyler på Bohème Restaurant & Vinbar fra klokken 17.00–02:00. Der serveres jamaicansk mad og caribiske drinks.


Jam Link Intl vender den 24. februar tilbage med de årlige reggaefejringer med den første i Aarhus siden Covid-19. Denne gang er det i samarbejde med Volume Village, der slår dørene op til masser af fed reggae.

Aftenens hovednavn Empress Black Omolo har kenyanske rødder og har tidligere spillet i Aarhus. Den erfarne sangerinde kommer med en række sange, der emmer af positive vibes og gode budskaber helt i Marleys ånd.

Det populære og lokale One Love Marley Band er med til at fejre reggaekongens fødselsdag med masser af Marley numre på sætlisten. Bandet spiller Bob Marley som ingen andre i Danmark og har specialiseret sig i at spille med den originale feeling og dyrke de små detaljer, som smelter musikken sammen.

Herudover følger et brag af lydsystemer med blandt andet Booyaka Sound, som i år kan fejre 30-års jubilæum, DJ Henning, Denali Crew og den unge lovende DJ Willy fra Aarhus.

Som altid vil der være en interaktiv præsentation af rastafari-kulturen og fortællinger om Bob Marleys liv og musik udført af undertegnede, ligesom kunstner Anette Vogel udstiller reggae inspireret kunst og sine populære håndlavede One Love-tørklæder. Marley Coffee serverer den økologiske kaffe aftenen igennem.

Den jamaicanske reggaemusik er optaget på UNESCOs globale kulturarvsliste som en særlig kulturarv, der skal beskyttes, udvikles og promoveres. En stor del af denne hæder kan netop tilskrives Bob Marley, der om nogen formåede at bringe reggaemusikken ud til alle fire verdenshjørner med budskaber om sammenhold, fred og kærlighed.

Der er således god mulighed for at være med til hylde ham i løbet af februar måned uanset om du
bor øst eller vest for Storebælt. Let’s get together and feel alright!

REGGAENS DRONNING: Her er vores store interview med Rita Marley

ANNONCE