Nyhed

Musikere og fans i kor: Bevar DR Underholdnings-Orkesteret

Flere end 19.000 har valgt at støtte orkesteret via en Facebook-side

I går mandag den 8. september kom DR med sin nye økonomiplan, der skal tilpasse samfundets medieudvikling, som udvikler sig med hastige skridt. Her gik det blandt andet ud over DRs UnderholdningsOrkester, DRUO, som skal nedlægges.

Det fik freelance-musiker Malena Rønnow op af stolen, og hun har derfor oprettet Facebook-siden: Bevar DR Underholdningsorkesteret. Flere end 19.000 har klikket på "Synes godt om" funktionen til siden, og det tal er stadig stigende.

Ophavsmanden til siden delte i går aftes et link, hvor det er muligt at kvittere med sin underskrift, der støtter DRUO. Hun skriver på siden, at: "Hvis vi kan få mere end 12.000 underskrifter på dén her, ville det være fantastisk!". Siden denne deling for otte timer siden har 7.000 personer yderligere liked siden. 


Årsagen til sidens oprettelse er, at der er flere, som er dybt uenige i lukningen, og tiltaget skal derfor stoppes "Nu. Tak." står der på Facebook-siden. Musikeren skriver, at hun er kæmpe fan af DRs dygtige ensembler, og hun er derfor rigtig ked af, at DR vil spare orkesteret væk. Hun tilføjer med uretfærdighed i stemmen:

"Det tager tre måneder at lukke et orkester, men det har taget 75 år (!!) at opbygge et af Nordeuropas dygtigste og mest alsidige ensembler."

I praksis skal der gøres nogle politiske tiltag, skriver hun:


"Det bedste i verden ville være, at der kom politisk og organisatorisk vilje (og en dertil hørende pose penge), så vi kan bevare vores kulturarv... det næstbedste i verden ville være, hvis der kom en mæcen (der vidste noget om at skaffe poser med penge), der ville videreføre RUO, så al den faglighed og dygtighed, de besidder ikke går tabt. Det allerværste i verden ville være, at endnu et af Danmarks kulturtilbud forsvandt for evigt... Så lad os se, om ikke John Lennon har ret i, at der ikke findes problemer, men kun løsninger." 

Tim Christensen, Mads Langer og Efterklang viser støtte

Både Tim Christensen, Mads Langer (de to ses på billedet) og Efterklang har delt støtte-siden på deres egen officielle Facebook-side. Tim Christensen skulle have spillet med DRUO næste år og viser dermed sin skuffelse over nyheden samt sin støtte til orkesteret:


"I har sikkert allerede hørt det, men fætter DR skal spare og har valgt at slukke for underholdningsorkesteret, hvilket osse betyder, at det går ud over de koncerter, jeg skulle have spillet med dette verdensklasse orkester til februar næste år. Men TÆNK hvis vi KAN gøre noget alligevel? Klik ind på denne side og vis, at I osse synes, det er komplet latterligt at skære ned på noget så fint!....."

Mads Langer optrådte med DRUO til DR's juleshow i Koncertsalen 2013.

Efterklang gav i 2008 koncerten "Performing Parades" med DRUO i det dengang nyåbnede Koncerthuset, og koncerten udkom på cd og dvd året efter. På deres hjemmeside skriver de blandt andet: "I et år, hvor DR har brændt millioner og atter millioner af på et Eurovision-tv-show og for ottende år bruger millioner på at producere X Factor, er det svært ikke at føle sig lidt pisset af".

På Facebook-støtte-siden understreger freelance-musikeren Malene Rønnow, at siden ikke er oprettet med initiativ fra UnderholdningsOrkesteret selv:

"Alle udtalelser står for min regning," siger hun og tager det fulde ansvar på sine skuldre. Om missionen lykkedes for musikeren er stadig uklart.

Hvad synes du om nedlægningen af UnderholdningsOrkesteret, som spiller sin sidste koncert den 21. november og lukker pr 1. januar 2015?

Bedøm selv og hør "No Gravity" med Mads Langer og UnderholdningsOrkesteret her:

ANNONCE