Nyhed

Johnny Ramones guitar solgt for en halv million kroner

Den afdøde punklegendes guitar blev i sidste uge solgt på auktion i Boston

Johnny Ramones guitar blev i sidste uge solgt på auktion i Boston for den svimlende sum af 71.875 dollars – altså knap en halv million danske kroner. 

Guitaren er en rød 1965 Mosrite Ventures V1 og var en af ni guitarer, som guitaristen fra punkgruppen Ramones ejede i løbet af sin karriere. Auktionshuset RR Auction siger, ifølge Billboard, at guitaren blev brugt af Johnny Ramone i mindst syv år fra 1982-83, til den blev solgt i 1990 til Ramones' ven og bandchauffør Gene Frawley, som senere solgte den videre.

Den 50 år gamle sag blev solgt sammen med den originale guitarkasse. Den seks-strengede guitar er signeret "Best always, Johnny Ramone, 5/22/90" i sort sprittusch og bærer desuden stadig de modifikationer, som Johnny Ramone har tilført guitaren inklusive diverse slag og rester af gaffatape.


 

Bas til en kvart million

På auktionen i Boston blev flere spændende ting solgt, blandt andet et håndskrevet brev fra Grateful Deads Jerry Garcia til en unavngivet Vogue-model, han mødte til en fest. Brevet blev solgt for 32.500 dollars - altså godt 200.000 danske kroner.


RR Auction har tidligere haft flere Ramones-ting under hammeren. I oktober blev bassisten Dee Dee Ramones Fender Precision basguitar solgt for en kvart million kroner.

Ved samme auktion blev flere af forsanger Joey Ramones ting solgt. Hans håndskrevne tekster til solo-nummeret "Maria Bartiromo", som handler om nyhedsværten med samme navn, blev købt for 12.500 kroner af nyhedsværten selv. Et par af Joey Ramones briller blev solgt for 80.000 kroner, og et par sorte læderbukser og en læderjakke blev solgt for 50.000 kroner hver især.

 


Skoledannende punk

Den amerikanske punkgruppe the Ramones blev dannet i 1974. Bandet er et af de første rendyrkede punkbands og har dannet skole for utallige andre punknavne siden. Gruppen består af Joey, Johnny, Dee Dee og Tommy Ramone. Bandmedlemmerne er ikke i familie, men har simpelthen taget navn efter gruppen, som er opkaldt efter Paul McCartneys brug af pseudonymet Paul Ramón. Også fornavnene er kunstnernavne. 

Bandets debutalbum "Ramones" udkom i 1976 med debutsinglen "Blietzkrieg Bop" (hvem husker ikke det fængende udråb "hey ho, let's go" – se videoen nederst). Bandet blev mødt med voldsom kritik for blandt andet at forherlige stofmisbrug i "Now I Wanna Sniff Some Glue" og for at synge om nazitiske stormtropper i "Today Your Love, Tomorrow the World". Bandets sange var typisk simple og aggressive numre med få akkorder, som sjældent varede mere end to minutter.

I 1996 blev the Ramones opløst. I 2002 blev gruppen en del af the Rock and Roll Hall of Fame, og i 2011 fik bandet en Grammy Lifetime Achievement Award. Det sidste af bandets oprindelige fire medlemmer, Tommy Ramone, døde sidste år i juli 2014. 

Læs mere om de banebrydende punkrockere i GAFFAs artikel om Ramones.

Se Johnny Ramones røde 1965 Mosrite Ventures V1 i klippet fra MTV i 1988 her:

Se Ramones med "Blietzkrieg Bop" her:

ANNONCE