Nyhed

Ikonisk John Lennon-julesang fylder 50

GAFFA.dk – alt om musik

Nummeret vender tilbage hver jul, men har egentlig sine rødder i en fredskampagne

I dag er det 50 år siden, at juleklassikeren ”Happy Xmas (War Is Over)" fra John Lennon og Yoko Ono/Plastic Ono Band udkom i USA. I den forbindelse ser GAFFA tilbage på nummerets historie, der, som navnet antyder, bunder i mere end salig juleglæde.

The Beatles gik fra hinanden i 1970, men allerede i årene forinden havde John Lennon taget hul på sin solokarriere med udgivelsen af det eksperimenterende debutalbum Unfinished Music No. 1 i 1968 og dannelsen af Plastic Ono Band i samarbejde med partneren, Yoko Ono, i 1969.


I oktober 1971 udgav John Lennon kæmpehittet ”Imagine” fra albummet af samme navn, og den 1. december fulgte udgivelsen af ”Happy Xmas (War Is Over)”. Nummeret blev den syvende single, Lennon udgav som soloartist efter tiden med The Beatles.

Det klassiske nummer er uundgåeligt, så snart kalenderen skriver december og regnes af mange som en af alle tiders bedste julesange. Selvom nummeret, indlysende nok, beskæftiger sig med december-højtiden, fik sangen sin spæde begyndelse i 1969 i en ganske anderledes anledning. Dengang blev der protesteret bredt mod USAs deltagelse i Vietnamkrigen, og i den forbindelse startede Lennon og Ono en to år lang fredskampagne.

Mange husker nok de ikoniske billeder af parret fra bryllupsrejsen samme år, hvor de to kunstnere sidder i en seng sammen med ordene ”Hair peace” og ”Bed Peace” klistret op på vinduerne bag sig. I december måned 1969 startede parret desuden en international kampagne, hvor man på billboards i 12 af verdens storbyer kunne se sort/hvid-plakater med ordene "WAR IS OVER! If You Want It – Happy Christmas from John & Yoko." Kampagnen kan ses som en direkte forløber for den folkekære julesang.


Næsten to år senere, i oktober 1971, indspillede John Lennon den første demoudgave af sangen med en akustisk guitar på sit hotelværelse ved St. Regis Hotel i New York City. Ono blev krediteret som co-sangskriver, selvom det er uklart, hvor meget hun bidrog til projektet i begyndelsen.

Det tidligere Beatles-medlem havde tidligere udtalt, at ”Imagine” – på trods af nummerets kontroversielle tekst, der blandt andet taler imod kapitalisme, religion og nationalisme – formåede at blive en kommerciel succes, fordi budskabet blev formidlet ”with a little honey” (i en forsødet udgave, red.). "Happy Xmas (War Is Over)" skulle således bringe budskabet om fred på optimistisk manér uden at blive for sukkersød, som det, i Lennons mening, var tilfældet med mange andre julesange.

På indspilningen fik parret blandt andet hjælp fra Harlem Community Choir, bestående af 30 børn, der bidrog med backingvokaler. I begyndelsen af sangen hvisker Ono først glædelig jul til sin datter, Kyoko Chan Cox, som hun har med eksmanden Anthony Cox, mens Lennon følgelig sender samme hilsen til sønnen Julian fra ægteskabet med ekskonen Cynthia Lennon.


LÆS OGSÅ: Gammelt dansk bånd med Lennon-interview solgt for formue

Næsten et år efter nummerets amerikanske udgivelse, udkom ”Happy Xmas (War Is Over) i Storbritannien den 24. november 1972. Forsinkelsen skyldes uoverensstemmelser vedrørende publishing rettigheder. Sangen blev et hit med det samme og strøg ind som nummer 4 på den engelske singlehitliste. Nummeret nåede sit peak på hitlisten, en andenplads, i december 1980 efter Lennons død.

Lennon var den første af de tidligere Beatles-medlemmer, der udgav en julesang. Siden fulgte George Harrison trop med nummeret ”Ding Dong, Ding Dong” fra 1974-albummet Dark Horse. I 1979 udgav Paul McCartney sangen ”Wonderful Christmastime”, der dog ikke helt kan siges at have nået samme grad af succes som Lennons klassiker. Endelig udgav Ringo Starr i 1999 albummet med titlen I Wanna Be Santa Claus.

John Lennon og Yoko Ono mødte hinanden for første gang i november 1966 i Indica Gallery i London, hvor Ono havde en kunstudstilling. Lennon blev begejstret over et af Onos værker, hvor en trappe førte op til et maleri, som hang i loftet. Her skulle beskueren bruge et forstørrelsesglas til at læse ordet, der ganske enkelt lød: "Ja". Det positive perspektiv rørte noget i Lennon.

Sammen fik parret sønnen Sean Lennon, som i 2018 indspillede sin egen version af faderens juleklassiker i samarbejde med Miley Cyrus og Mark Ronson. John Lennon og Yoko Ono var sammen indtil 1980, hvor Lennon blev skudt og dræbt udenfor parrets hjem i New York af den psykisk syge Mark Chapman. Den afholdte eks-Beatle blev kun 40 år.

Genhør det ikoniske julenummer her:

LÆS OGSÅ: John Lennons morder nægtet benådning for 11. gang

ANNONCE