Nyhed

LISTE: 8 kvinder, som var de første i musikverdenen

GAFFA.dk – alt om musik

I dag er det d. 8. marts og dermed Kvindernes Internationale Kampdag. Hos GAFFA vil vi selvfølgelig gerne kaste lys over nogle af musikhistoriens vigtigste pionerer. Her er otte kvinder, der var de første. Til hvad? Ja, det kan I læse her.

1958 – Første solistvinder af Dansk Melodi Grand Prix                            

Det første år, der blev holdt Melodi Grand Prix i Danmark, var i 1957, hvor vinderne var mand-kvinde-duoen Gustav Winckler og Birthe Wilke, der sejrede med den udødelige ”Skibet skal sejle i nat”. Året efter var det til gengæld en kvinde alene, der vandt, nemlig Rachel Rastenni med "Jeg rev et blad ud af min dagbog". Faktisk var der kvinder på scenen i fire ud af fem vindere de første fem år – de øvrige var Birthe Wilke (igen) og Katy Bødtger.

1959 ‒ Første vinder af flere Grammy-priser


Ella Fitzgerald var i den grad foran for sin tid, da hun som sort kvinde til den allerførste Grammy-uddeling blev den første kvinde til at vinde mere end én pris. Hun vandt nemlig både ‘’Bedste Kvindelige Sangpræstation’’ og ‘’Bedste Individuelle Jazzpræstation’’. I løbet af hele sin karriere var hun nomineret mere end 20 gange og hentede hele 13 af disse priser hjem.

(Foto: Wikimedia Commons)


1970 ‒ Første halvlegsoptræden til Super Bowl


Sangeren, skuespilleren og komikeren Carol Channing blev den første kvinde til at optræde til halvlegsshowet til den amerikanske sportsbegivenhed Super Bowl. I dag er showet meget prestigefyldt, og andre kvinder, der har siden da har haft opgaven, er blandt andre Diana Ross, Shania Twain, Janet Jackson, Madonna og Beyoncé.

(Foto: Allan Warren / Wikimedia Commons, licens CC BY-SA 3.0)

1996 - Første til at modtage Polar-prisen

Joni Mitchell var den første kvinde til at modtage den prestigefulde svenske Polar-pris på 1 million svenske kroner. Før hende havde både Paul McCartney, Dizzie Gillespie, Quincy Jones og Elton John hevet prisen hjem i kategorien ‘’Populærmusik’’. Efter at Joni Mitchell vandt varede det helt indtil 2002 før en kvinde igen vandt prisen ‒ denne gang gik den til den sydafrikanske sangerinde Miriam Makeba. Den næste kvinde til at vinde igen var Björk i 2010. Af alle vindere af Populærmusik-kategorien fra den første prisuddeling i 1992 og til nu har kun fem været kvinder.

(Foto: Capannelle)

1996 – første kvindelige producer til Danish Music Awards

Den første kvinde, der vandt ”Årets producer”-kategorien til Danish Music Awards, var Caroline Henderson, som dog måtte dele æren med medproducerne Thomas Blachman og Kasper Winding, og strengt taget er Henderson kun krediteret som medproducer på et enkelt nummer på hitalbummet Cinemataztic. Herfra skal vi frem til 1998, hvor Sorten Muld, med en kvinde og to mænd, vandt producerkategorien for årets album Mark II og videre til 2011, hvor Fallulah på linje med Fridolin Nordsø vandt producerkategorien for Fallulahs single ”Out of It”. Resten af vinderne siden det første show i 1989 har været mænd.

Hvad med det amerikanske Grammy-show, spørger du? Ja, der har der sgu aldrig været en kvindelig vinder af kategorien ”Producer of the Year, Non-Classical”, og kun ganske få nominerede, siden prisen blev indstiftet i 1975 – helt præcist seks, Janet Jackson, Mariah Carey, Paula Cole, Sheryl Crow, Lauryn Hill og Linda Perry, mod langt over 100 mænd. I Sverige HAR der været lidt flere kvindelige vindere ved den hjemlige Grammisgalan. Den første var Laleh i 2006, og siden har Karin Dreijer fra The Knife og igen Laleh vundet to priser hver.

2018 ‒ Første til at have 100 placeringer på Billboard

Nicki Minaj blev den første kvinde til at få 100 sange (inklusive sange, hvor hun er gæstevokalist) på den amerikanske Billboard-liste. Det er ingen dårlig præstation ‒ kun fire andre havde nået det før hende: Glee Cast, Drake, Lil Wayne og Elvis Presley. Blandt de ti artister, som har fået flest sange på Billboard, er der kun to kvinder: Nicki Minaj på fjerdepladsen og Taylor Swift på tiendepladsen.

(Foto: Arkiv/Pressefoto)

2019 ‒ Første Grammy for ‘’Bedste Rap-Album’’

Cardi B blev den første kvindelige soloartist til at hente en Grammy hjem for ‘’Årets Bedste Rap-Album’’. På trods af at prisen har eksisteret siden 1996, har ingen kvindelige soloartister vundet den før forrige år. Den eneste kvinde, som tidligere har modtaget prisen var, da Fugees vandt prisen i 1997 for albummet The Score, og Lauryn Hill dermed som en del af gruppen blev en af vinderne. 

(Foto: Screendump CBS)

2021 – første vinder af Årets Danske Solist-kategorien til GAFFA-Prisen

Vi skal helt frem til 4. marts 2021, før vi finder en kvindelig vinder af Årets Danske Solist-kategorien til GAFFA-Prisen, nemlig Annika Aakjær. Kategorien har været kønsneutral siden 2018, hvor de første vindere var henholdsvis Mads Langer og to gange Hjalmer. I den udenlandske kategori var der dog allerede i 2019 en kvindelig vinder i form af Cardi B. Tilbage i 90’erne, da GAFFA-Prisen blev uddelt uden show, var der dog i flere år en kønsneutral ”Solist”-kategori. Den første kvindelige vinder var Björk i 1993 (da skelnede vi ikke mellem dansk og udenlandsk), og den første danske kvindelige vinder var Caroline Henderson i 1995.

Læs også: Sydkoreanske BLACKPINK slår endnu en rekord 


ANNONCE