Nyhed

VIDEOPREMIERE: Velvet Volume fejrer splittelsen mellem to kulturelle verdener

GAFFA.dk – alt om musik

Anden del i søstertrioens musikvideotrilogi beskæftiger sig desuden med kønsopfattelser

I morgen udgiver Velvet Volume officielt deres nye single ”Mother And Man” med tilhørende musikvideo. Videoen udgør anden del i en musikvideo-trilogi, som søstertrioen har skabt i samarbejde med filminstruktøren Mathias Broe.

Hvor søstrene i trilogiens første del, ”In the End”, udførte en healing, beskæftiger ”Mother And Man” sig med fejring – men det er ikke en glæde uden skår.


”Mother And Man” er en yderst personlig sang, der handler om den splittelse, som Noa, Naomi og Nataja Lachmis er vokset op med som børn af to forskellige kulturer, men også om det bånd og den indbyrdes forståelse, som splittelsen har skabt mellem dem. Med yemenitisk ophav er der en stor sorg og mystik forbundet med familiens tidligere generationers historie.

– Hvis generationer af din familie har knuste hjerter og sår, der aldrig er helet, nedarves det til dine børn. Man vokser op med en gammel smerte i hjertet, i en helt anden verden, som man ikke forstår, og den manifesterer sig i alt. Især hos mig har den her kulturelle splittelse påvirket min sensitive og mere feminine energi. Jeg føler min ømhed, femininitet og softness er blevet negligeret. Der har været meget vrede mod begge verdener, fortæller Noa i en pressemeddelelse.

”Mother And Man” beskæftiger sig således også med Noas oplevelse af, hvordan andre folks opfattelser af sangeren som ikke-hvid, ikke traditionelt feminin og mere maskulin ud fra en binær kønsforståelse er smittet af på hende og blevet til en integreret del af hendes person.


Noa beskriver det som ”noget jeg altid har været stolt af, men [som] også [har] været en stor smerte for mig, og splittet mig. Mit forhold til femininitet er sårbart, og forbundet med en ængstelighed og skam. Jeg er nu begyndt at undersøge og dekonstruere dette for at blive hel. Den fortjener at blive hyldet og fejret ubetinget.”

Den komplekse kønsopfattelse afspejler sig både musikalsk og visuelt. I videoen ser vi således Noa i en hestestald, hvor hun, meget passende, bærer en meget lang hestehale i kontrast til sit sædvanligvis korte hår. Videoen byder desuden på, hvad der må tolkes som en slags rituel fejring mellem søstrene og en gruppe andre kvinder.

Hvor ”In The End” præsenterede lytteren for et blødere Velvet Volume, vender trioen nu tilbage til deres rockede rødder med et hårdtslående og energisk track, der starter ud med linjen ”I wanna be violent”. Så er vi ligesom i gang.


LÆS OGSÅ: Ny single og flot video fra Velvet Volume

Noa leger med sin stemme og med traditionelle kønsroller, når hun skifter fra de mørke vers til et high pitched omkvæd, hvor hun erklærer, at hun både vil være ”din moder og din mand”. Der er tidlig-PJ Harvey-vibes, og ”Mother And Man” er et nummer, der ville passe fint ind på eksempelvis Harveys Dry fra 1992 og særligt Rid of Me fra det følgende år.

Søstrene akkompagneres desuden af jazzmusikeren Oilly Wallace på saxofon og produceren Jack Kilburn på bas. De samme to musikere var i øvrigt også med, da Velvet Volume gav koncert på dette års Spot Festival. GAFFAs anmelder tildelte i den forbindelse trioen fire ud af seks stjerner.

Selvom søstrene har følt sig splittede af deres dobbelte baggrund, hvor deres arv og opvækst har påvirket dem forskelligt, har splittelsen været med til at skabe et safe-space for søstrene hos hinanden.

– Vi har en usagt forståelse for, hvordan hinanden er, selvom vi er meget forskellige. Og det vil vi ikke bytte for noget som helst. Derfor er ’Mother And Man’ en fejring, afslutter Noa.

Velvet Volume spillede deres første koncert i 2013. Gruppen har udgivet to studiealbums og spillet på en række festivaler, herunder NorthSide, Tinderbox, Smukfest og Reeperbahn. Søstrene har desuden optrådt ved både Kronprinsparrets Priser, GAFFA Prisen og flere gange til P6 Beat Rocker.

Trioens tredje album er sat til at udkomme i 2022. Velvet Volume kan desuden snart opleves live på Hotel Cecil i København, hvor de optræder den 26. februar 2022. Se den cinematiske video til "Mother And Man" her:

ANNONCE