Nyhed

Bruce Dickinson: "Vi ville ikke have haft tiden til vores nye album og video uden lockdown"

GAFFA.dk – alt om musik

Iron Maiden har netop udgivet albummet Senjutsu – læs GAFFAs anmeldelse her. I den forbindelse har vi interviewet bandets forsanger Bruce Dickinson. Interviewet kan du læse i GAFFAs oktobernummer, der udkommer 24. september, men du får lige en smagsprøve her.

Efter seks års album-pause og over 40 år med skiftende verdensturnéer må jeg vide, hvordan et af verdens største rockbands genstarter – og ja – kickstarter deres kreative proces. Jeg forestiller mig noget med fælles øvelser, måske gruppeterapi, som Metallica brugte i sin tid – eller bare en eller anden djævelsk besværgelse, der genskaber humøret til at indspille et album igen, når det næppe handler om at kunne betale huslejen – eller trække folk til nye arena-koncerter. Men nej.

– Det er en flydende proces, forklarer Bruce Dickinson om indspilningen, der foregik i Guillaume Tell-studiet i Frankrig.


  Bygningen var tidligere biograf og har højt til loftet, så der er fremragende akustik til de komplekse sanges udfordringer.

– Vi går sammen ind i det rum og skaber kreativiteten. Men først skal vi erkende, at vi går ind i det rum for at skabe noget nyt. Og så snart vi alle erkender og accepterer det, så smider vi gamle vaner og synsvinkler væk – eller parkerer dem et sted. Vi eftersøger simpelthen nye forbindelser med hinanden – med nye idéer, men med de værktøjer, som vi allerede har. I Iron Maiden har vi selvfølgelig vores sound og traditioner. Men det betyder ikke, at vi ikke kan udvide vores udtryk. Jeg tænker, at det er lidt som en arkitekt, som har bygget en bestemt type bygninger. Det betyder ikke, at man ikke kan lave en ny facade eller udbygning, som folk måske synes er cool. Lad os sige, at det var gotisk, og pludselig kommer der noget nygotisk ud af det, men det bliver stadig identificeret som dig, men du ser det i et andet lys. Det er nøglen til at udvikle ting, tænker jeg. Vi kan bevare vores identitet uden at forblive helt de samme, forklarer Bruce Dickinson pædagogisk og konkret om noget, der i virkeligheden er ret abstrakt – som netop kreativitet.

Men som jeg havde en mistanke om, så er Bruce Dickinsons og Iron Maidens kreativitet også en meget intuitiv ting, som man også fornemmer ved koncerterne – uagtet et timet og tilrettelagt show.


– Den kreative proces er for mig også en føle-ting. Det sker, når vi eksempelvis gør noget – og pludselig opdager, at ”hov, det lyder godt.” Det skete, da vi lavede ”The Writing on The Wall,” som formentlig er det mest anderledes nummer fra det ny album – og måske i hele Iron Maidens historie. Reaktionen i bandet var, da vi var ved at nærme os – ”wow, det er en cool sang – det skal være første nummer ude.” Og det var før, vi fik skabt videoen. Den begyndte jeg at tænke på bagefter. Vi ønskede, at den skulle være outstanding i forhold til alt, hvad vi havde gjort før. Det skulle være et stykke arbejde, som kunne stå for sig selv. Vi ville have noget, som ikke ”bare” var en musikvideo, men så meget mere. Det formede også musikken videre – så det påvirkede begge veje. Jeg er virkelig glad for hele den proces, men den var ikke kommet uden lockdown. Vi ville ikke have haft tiden til det uden lockdown, fortæller Bruce Dickinson.

LÆS OGSÅ: Iron Maiden er tilbage – med imponerende, animeret musikvideo

ANNONCE