Artikel

BRIMHEIM: “Min lyst til at få tatoveringer udviklede sig til en slags reclaiming af min egen krop”

Brimheim udgav i 2022 sit anmelderroste debutalbum og varmer nu op til sit andet album. Hun bruger tatoveringer til at bearbejde nogle personlige ting terapeutisk. Helt på samme måde, som hun gør med sin musik.

I anledning af weekendens tatoveringsfestival Nordic Ink Festival i Frederikshavn (27.-29. oktober, red.) bringer GAFFA i disse dage en række artikler om tatoveringer.

Hvornår fik du din første tatovering – og hvorfor?

- Det gjorde jeg som 17-årig. Det må have været i 2007. Dengang var jeg sammen med min første kæreste, som havde fået tatoveret en af mine tegninger på ryggen. Han begyndte at synes, at det var lidt uretfærdigt, at han rendte rundt med en af mine tegninger på kroppen, og jeg ikke havde en af hans. Så han gav mig et gavekort til en tatovør i julegave det år og gav mig samtidig flere forskellige tegninger, jeg kunne vælge imellem. Det blev så til en lille trekant på min ankel. Nu har jeg fået tatoveret min kones navn lige under albuen, så man kan sige, at jeg har fortsat trenden. 


Hvorfor valgte du at få flere tatoveringer?

- Det startede egentlig med, at jeg som 18-19-årig skulle ud at rejse alene, og jeg havde på forhånd tænkt, at jeg gerne ville markere rejsen med en tatovering, der skulle symbolisere overgangen til at blive voksen på en måde. Jeg skulle til New York og havde på forhånd undersøgt, om der var nogle gode tatovører i byen, da jeg syntes, det skulle være lidt mere ordentligt denne gang. Samtidig udviklede min lyst til at få tatoveringer sig til en slags reclaiming af min egen krop.

- Jeg har, siden jeg var meget ung kæmpet med min psyke og mit syn på min krop og har udsat den for meget selvskade og haft spiseforstyrrelser. Så det her med at udsmykke den med noget, jeg syntes var smukt og betydningsfuldt, virkede som en mere positiv måde at sætte aftryk på min egen krop. Jeg har altid haft meget angst forbundet med den øvre del af min brystkasse, og det ville jeg gerne konfrontere. Derfor fik jeg tatoveret en krage, der lige er oppe at “kysse” mit kraveben. 


Hvad er din yndlingstatovering, og hvad er historien bag den? 

- Det må være den store, jeg har på overarmen. I 2014 blev jeg udvalgt til en kunstner-udviklingstur til en showcase i New York. Vi boede på et virkelig amazing loft, og jeg fandt ud af, at det lå lige ved siden af en tattoo artist, jeg havde set på Instagram. Jeg skyndte mig derned og blev grinet lige op i ansigtet, da jeg spurgte, om de havde tid, fordi de var mega populære og booket et halvt år ud i fremtiden. Men da jeg så lettere bedrøvet var på vej ud igen, var der en tatovør, der stoppede mig og spurgte om mit nummer.

- De ville ringe, hvis de fik et afbud. Og vitterligt på min allersidste dag i New York blev jeg ringet op af tatovøren, som spurgte, om jeg kunne komme ind om 15 minutter. Så lavede jeg verdens hurtigste tegning og fik den her menneskelige kreatur tatoveret på overarmen af en dude med massive tømmermænd. Motivet her er ikke essentielt, men tegnestilen dyrkede jeg meget dengang, og hele oplevelsen medvirkede til, at jeg gav mere slip på min perfektionisme.


Har du fortrudt en eller flere af dine tatoveringer?

- Ja! Jeg har den her hånd på armen, som jeg nok fortryder lidt. Jeg havde lige mødt min kone, som skulle tatoveres for at markere sin udvekslingsrejse til Danmark, og så tænkte jeg: Jeg skal sgu da lige have en med! Så igen lavede jeg en lynhurtig tegning, men der er et eller andet forstyrrende ved, at hånden stikker i den anden retning fra min egen hånd, og derfor fortryder jeg den nok lidt. 

Skal du have flere tatoveringer, og i så fald hvilke?

- Jeg har ikke nogen planlagt lige nu, men det kommer nok til at ske. Jeg kunne godt finde på at få titlen på mit kommende album tatoveret.

Hvordan ser du sammenhængen mellem tatoveringer og musik?

- For mig er der en sammenhæng, i og med at jeg har brugt det til at bearbejde nogle personlige ting terapeutisk. Helt på samme måde, som jeg gør med min musik.

Kat Von D: "Jeg er bestemt en kylling og ikke én, der nyder smerten"



ANNONCE