Nyhed

Björk til Greta Thunberg: ”Håndteringen af miljøet er det eneste der virkelig betyder noget"”

Den nordiske duo taler om klimaet i ny podcast

Naturen har altid på en eller anden måde været et fast element i den islandske sanger Björks musik – hvad enten det er i det lyriske, musikalske eller for den sags skyld i hendes spektakulære sceneshows.

Senest er svampe et centralt motiv i hendes nyeste udspil Fossora, som fik fem stjerner af GAFFA. Det kan derfor heller ikke komme som en overraskelse, at klimaet er noget, hun vægter højt og ønsker at passe på.

Af samme grund har hun sammen med den velkendte, unge klimaaktivist Greta Thunberg netop deltaget i en New Stateman-podcast, som går under navnet World Review. Over 40 minutter diskuterer det nordiske makkerpar alt fra musikkens magt til klimaforandringer.


Det er ikke første gang, at Björk og Greta Thunberg samarbejder. Tilbage i 2019 var et videoklip med den unge klimaaktivist nemlig fast indslag på Björks Cornucopia-turné.

I samtalen mellem de to kommenterer Björk Thunbergs kommende bog The Climate Book:

”Jeg har lige læst din bog, og jeg er både inspireret og trist, fordi situationen er værre, end vi troede, den var. Der er dog nogle håbefulde øjeblikke, som kan opmuntre os til at handle”.


Derudover udtrykker hun også, at klimakamp er et fælles foretagende, der skal samarbejdes om:

”Dét, at være miljøforkæmper, er et frivilligt arbejde, som kræver meget energi. Vi skal skiftes til at holde faklen, for folk brænder ud.”


For nylig var GAFFA så heldige at tale med den islandske kunstner for første gang i et årti. Her kom samtalen også omkring Björks syn på miljøet og planetens fremtid, som er ret optimistisk:

- Der er en ny generation af videnskabsfolk på vej, og de er så radikale – jeg elsker det! For dem er det ikke engang en mulighed at opfinde noget nyt uden samtidig at tænke det miljømæssigt aspekt ind. Jeg tror virkelig, at der er mange nye løsninger på vej, fortæller Björk og fortsætter:

- Jeg ville elske, hvis vi kunne have handle lige så hurtigt i forhold til miljøet, som vi gjorde i forbindelse med pandemien. Vi opfandt en vaccine i løbet af en periode på ti måneder, hvilket er utroligt. Jeg ville ønske, at verdens regeringer ville handle lige så hurtigt for at redde miljøet.

Du kan læse hele interviewet med Björk på fredag den 28. oktober, når novemberudgaven af GAFFA-magasinet udkommer.

LÆS OGSÅ: Legendarisk islandsk kor i samarbejde med Björk

ANNONCE