Nyhed

Björk og Rosalía sætter fokus på fiskeindustrien med ny single - hør den her

Den nyudgivne sang blev oprindelig skrevet i kølvandet på hovedværket Homogenic tilbage i halvfemserne

I aftes gav Björk koncert i Hamburg - få timer efter, at hun havde sluppet en helt ny single i samarbejde med kollegaen Rosalía. Sangen "Oral" blev oprindeligt skrevet i perioden mellem de to centrale Björk-album Homogenic (1997) og Vespertine (2001), men passede efter Björks mening ikke rigtig ind på sidstnævnte.

"Björk genopdagede sangen efter at være blevet mindet om dens navn, mens hun var på turné i Australien i marts 2023, samme måned som der udkom en rapport omkring dårligt reguleret, norsk-ejet laksebrugs ødelæggende konsekvenser for Islands lokale økosystemer," forlyder det i en pressemeddelelse i forbindelse med udgivelsen af "Oral."

Problemet med de åbne havbrug handler ifølge Björk både om klima og dyrevelfærd. Praksissen går ud på at fange laksene i store net sat ud i de islandske fjorde, hvori fiskene forbliver fanget, indtil de har nået en vis størrelse. På denne måde fremskyndes fiskenes vækst, så der i mange tilfælde opstår genetiske mutationer og skabes grundlag for udvikling af diverse parasitter og sygdomme, forklares det i pressematerialet, som opsummerer:


"Lakseindustrien i Island er tidoblet siden 2014, hvor produktionen er steget fra under 4000 tons, over 45.000 tons i 2021 til i dag, hvor det vurderes at produktionen kan være op til 106,500 tons. Island har det største uberørte naturområde i Europa, og affaldet og forureningen fra de åbne havbrug er en trussel mod hele havmiljøet."

Hør "Oral" lige her:


BJÖRK 1993: Det er første gang det er mig, der bestemmer

ANNONCE