Nyhed

Björk til GAFFA: "Mit første rave føltes som at komme hjem"

Den albumaktuelle legende taler med GAFFA for første gang i et årti

- Bladene er blevet orange, efteråret er ankommet. Ordene kommer fra Björk. Hun sidder i sin stue og kigger ud ad vinduet, hvorfra hun kan se stranden, nogle træet og - i horisonten - vulkanen Fagradasfjall.

Hun er sammen med sin assistent denne fredag eftermiddag i september. Og i den anden ende af den åbne Zoomforbindelse sidder undertegnede.

For Björk er albumaktuel for første gang i fem år, og i den forbindelse har GAFFA fået et sjældent interview med den efterhånden 56-årige islandske kunstner.


Fossora er Björks tiende soloalbum, og siden udgivelsen af Debut for snart 30 år siden er Björk steget op til en status som en af popmusikkens virkelig visionære og originale skikkelser.

Det er en decideret legende, som netop har talt med GAFFA for første gang i en årrække.


I GAFFA novembernummer kan du læse interviewet, som kommer omkring såvel naturen og kærligheden som svampe, det aktuelle album - og Björks rødder i slutfirsernes ravekultur:

- Jeg bliver mere og mere bevidst om, at indie-, guitar- og rockmusik er én gren på musikkens træ, mens den elektroniske musik er en anden. På den elektroniske gren finder man ting som Brian Eno, Kraftwerk, Donna Summer, Kate Bush, DAF, Aphex Twin og mange andre.

- Tilbage i firserne var jeg med i bands sammen med fyre, som var ældre end mig – og jeg brød mig egentlig ikke rigtig om guitarmusikken. Det var aldrig min gren, fortæller Björk og uddyber:


- Jeg lyttede aldrig til guitarmusik derhjemme, jeg brød mig ikke om det. Jeg hørte ting som Brian Eno, Kate Bush, DAF, Associates - elektronisk musik. Så da jeg tog til et rave i Manchester i 1989, føltes det som at komme hjem. Det er det musikalske stamtræ, jeg tilhører. Jeg er ikke en del af den dér indie-guitar-ting, det er ikke mig og har aldrig været det.

Læs hele interviewet i GAFFAs novembernummer, der er på gaden 28. oktober.

LÆS OGSÅ: KLASSIKEREN fylder 25: Da Björk udgav mesterværk i skyggen af mordforsøg

ANNONCE