Nyhed

Spotify: Så mange artister kan blive ramt af nye regler

I de sidste måneder af 2023 varslede Spotify nye regler for, hvornår et track er royaltyberettiget på platformen. Nu kommer det frem, hvor mange artister der kan blive ramt af de nye regler

I starten af december 2023 blev det bekræftet, at Spotify vil indføre nye regler for, hvornår et track er royaltyberettiget på streamingplatformen i løbet af det første kvartal i 2024. Her er det meget bevidst, at denne artikel omtaler lydfilerne som "tracks" i stedet for "sange", da Spotifys bibliotek indeholder mange andre lydformater end musik. Eksempelvis lydbøger, podcasts, white-noise, ASMR, regnskovslyde, hvalsang - ja, you name it.

I forsøget på at bekæmpe svindel på platformen indfører Spotify nye regler for, hvornår et track er royaltyberretiget. De nye regler skal være med til at give flere penge til nogle, ingen penge til andre og bøder til de sidste. Kampen mod svindel og udhuling af den samlede pengepulje bliver indført gennem flere nye initiativer fra Spotify. Det initiativ, som nok har fået flest til at spidse øre er, at et track skal opnå minimum 1000 afspilninger indenfor de seneste 12 måneder, før den er royaltyberettiget efter de kommende regler. Tracket begynder desuden først at kunne indtjene royalties fra den måned, sangen når over de 1000 afspilninger. Tidligere streams tæller altså ikke med i regnskabet.

Denne minimumsgrænse skal - ifølge Spotify - være med til at sikre, at så mange penge som muligt bliver fordelt til "rigtige" artister i stedet for at blive udvandet til mikrobetalinger. Det kan eksempelvis være til noise-playlister, som indeholder tracks med hvid støj, der "tilfældigvis" er længere end 30 sekunder, som er den nuværende minimumsgrænse for at kunne opnå royalties. Det kan også være tracks, som har overraskende mange streams, fordi det er blevet afspillet såkaldte "stream-farms", som dækker over serverer, der gennem kunstig intelligens konstant streamer udvalgte tracks og dermed kunstigt genererer mange streams på ellers ukendte sange eller tracks. Ifølge branchemediet Music Business Worldwide mener nogle, at den metode har tråde til organiseret kriminalitet, som altså lukrerer på royalties fra Spotify.


Men hvor mange artister bliver egentlig ramt af den nye minimumsgrænse? Det skal her nævnes, at minimumsgrænsen ikke er blevet implementeret endnu, men at den forventedes at blive igangsat i løbet af årets første kvartal.

Ifølge en rapport fra Chartmetric, som undersøger tal fra musikåret 2023, er det kun 19% af alle artister på Spotify, som havde mere end 1000 månedlige lyttere i 2023. Ifølge rapporten - som har tracket i alt 9.753.156 artister på platformen - så er det kun 1,8 millioner artister, som havde mere end 1000 lyttere... Og 7,9 millioner artister som altså ikke nåede over den kommende minimumsgrænse. 

Den skarpe læser vil her undre sig over, hvorfor denne artikel pludselig skriver "lyttere" og ikke "streams" som tidligere. Det er fordi, tallene fra Chartmetrics rapport kommer fra antal unikke brugere eller lyttere, og ikke hvor mange gange en sang er blevet streamet i alt. Her kan man spørge sig selv, om de tal i virkeligheden ikke er irrelevante, hvis Spotifys kommende minimumsgrænse handler om, at et track skal opnå minimum 1000 antal streams, og ikke 1000 unikke lyttere?

Spotify skriver selv på deres hjemmeside, at man også kommer til at indføre et krav om, at et ukendt antal af de 1000 afspilninger skal komme fra unikke lyttere. Dette kan både være i forsøget på at bekæmpe de såkaldte stream-farms, men også sikre, at en artist ikke selv afspiller en sang 1000 gange for at snyde systemet. Hvis man alligevel gør det, vil man altså kun blive regnet for at være én enkelt lytter.  Streamingplatformen vil ikke afsløre præcis, hvor mange unikke lyttere der er tale om, da man vil "forhindre aktører med dårlige hensigter i at udnytte systemet". 

Der er endnu uvist, hvornår de nye regler bliver implementeret på platformen. 


LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Bare stik mig Drakes MobilePay med det samme…

ANNONCE