Nyhed

PORTRÆT: Marianne Faithfull fylder 75 år

GAFFA - alt om musik

"Jeg må altid være meget påpasselig. Jeg har meget selvdestruktive træk. For tiden sover det, og sådan vil jeg gerne have at det bliver ved med at være. Jeg tror aldrig det går væk, virkelig," udtalte Marianne Faithfull, da jeg talte med hende første gang for elleve år siden.

Dæmonerne har været en trofast følgesvend for sangerinden, som i 1960'erne udgjorde den ene halvdel af et af Englands mest omtalte celebrity-par - sammen med Mick Jagger - blot for siden at tumle fra tinderne ned i stofmisbrug, hjemløshed og tvangsfjernelse af hendes søn. Men Faithfull overlevede - og idag fylder hun minsandten 75 år.

"Jeg endte ikke, som de havde ønsket: Død," som Faithfull tørt konstaterede i et senere interview med undertegnede - med henvisning til den engelske tabloid-presse, som hun altid har haft et særdeles anstrengt forhold til. I stedet genopstod Faithfull som solist med mesterværket Broken English i 1979 - og siden er hun næsten kun blevet bedre og bedre.


LÆS OGSÅ: Sitrende smukt spoken word-album fra den aldrende legende | GAFFA.dk

I dette årtusinde har hun udgivet en række excellente album, hvor stjerner som Jarvis Cocker, Nick Cave, Billy Corgan, Beck, Roger Waters med flere beredvilligt har leveret sange: Kissin' Time (2002) og Before the Poison (2004) var modne mesterværker, og indtrykket af en aristokratisk ener i en vulgær branche er blevet bibeholdt på de seneste, stærke udspil Give My Love to London, Negative Capability og She Walks in Beauty.

Det siger alt om Faithfull, at hun gennem karrieren - sideløbende med sine rockalbum - har turneret med fortolkninger af både Bertolt Brecht/Kurt Weill og Shakespeares forlæg. Der er en sofistikeret, intellektuel konsistens på spil i Faithfulls værk, og når dæmonerne engang er stedt til hvile - sammen med damen selv - vil hun blive husket som en ener i det 20. århundredes vestlige popkultur.


Personligt har jeg haft fornøjelsen af at opleve Faithfull live adskillige gange - i Aarhus og København, såvel som Stockholm og Berlin. Og selvom det egentlig ikke var den bedste af koncerterne, er det af en eller anden grund især sidstnævnte, jeg husker tilbage på idag, hvor veteranen fylder 75.

"Baggrundsmusikken mens lydmændene gør klar - et par guitarer stemmes og en flaske mineralvand og en pakke smøger lægges frem - i aften er meget passende britisk populærmusik fra, hvad ældre mennesker så indforstået kalder krigens tid," skrev jeg i min anmeldelse den aften, og tilføjede:

"Passende, fordi Faithfulls nærmeste musikalske åndsbeslægtede ikke forekommer at være samtidige sangerinder, men snarere længst svundne tiders divaer som Dietrich og Vera Lynn. (...) Mørket er ved at sænke sig, og så siger Faithfull: "Den næste sang skrev jeg her i Berlin, mens muren stadig stod. Til Ulrike Meinhof", med henvisning til det centrale medlem af den venstreorienterede terrororganisation Rote Armée Fraktion. Jo, det står hun sgu og siger her i Østberlin.


Publikum synes dog at forstå nuancerne; vekselvirkningen mellem de indre og ydre slagmarker, og da Faithfull er færdig med "Broken English"s kortlægning af den gamle verdensordens definitive sammenbrud høster hun velfortjent aftenens største bifald. "For mig var dét magi", siger hun selv. Ganske betegnende for den meget uformelle seance, hvor Faithfull - som iøvrigt flittigt har fortolket den store tyske digter Brechts forlæg - også får nævnt, at Berlin er en af hendes absolutte yndlingsbyer i hele verden. Og man tror hende, for hun er i den grad en dame af den gamle verden."

Et stort tillykke herfra!

Facts om Faithfull

- Marianne Faithfull blev født i London den 29. december '46 som datter af en officer og professor og den østrigske adelsdame Eva Von Sacher-Masoch. Det var en af Faithfulls aner, som gav navn til den seksuelle afvigelse sadomasochisme med sin roman Venus i Pels fra 1870.

- I '64 mødte Faithfull The Rolling Stones producer Andrew Loog Oldham ved en fest. Umiddelbart efter indspillede hun en udgave af Jagger/Richards As Tears Go By, som blev den første af en række succesfulde singler.

- I '66 blev Faithfulls første ægteskab med kunstneren John Dunbar erstattet af et forhold til Mick Jagger, som fortsatte under stor mediebevågenhed frem til foråret 1970.

- Ved indgangen til halvfjerdserne indledte Faithfull en personlig deroute, som omfattede flere års heroinmisbrug. Hun blev først endeligt clean i 1986.

- Faithfull vendte for alvor tilbage til spotlyset med albummet Broken English, som udkom i '79 og stadig står som et af årtiets centrale album.

- Hendes seneste album er She Walks in Beauty, som udkom tidligere på året. Her fremfører Faithfull digte af engelske 1800-tals-digtere, akkompagneret af Warren Ellis. 

ANNONCE