Nyhed

CANCELKULTUR: Roger Waters efterforskes af myndighederne - tog til genmæle ved kontroversiel koncert

Politiet har indledt efterforskning efter legendens koncert i Berlin. Selv afviser han anklager som absurde

For nylig kunne den 79-årige Pink Floyd-veteran opleves live i København - som led i en turné, som ellers er blevet hjemsøgt af kritik og falske beskyldninger mod den aldrende rocklegende. For udover at være blevet kritiseret for sine udtalelser om krigen i Ukraine, er Waters blevet mødt af vedholdende påstande om, at han skulle være antisemit. 

Kritikken har forfulgt Waters gennem en årrække, og hænger sammen med hans kompromisløse kritik af staten Israels behandling af landets palæstinensiske befolkning.

Tidligere har lokale myndigheder i den tyske storby Frankfurt nedlagt forbud mod Waters planlagte koncert i byen - en beslutning, som imidlertid blev omstødt ved en domstol i sidste måned - og søndag aften (28/5, red.) kunne Waters så gennemføre den kontroversielle koncert.


Fra scenen i Festhalle Frankfurt valgte en tydeligt bevæget Waters at adressere beskyldningerne i en længere monolog, som siden er blevet delt via hans officielle kanaler. 

Her meddelte Waters desuden, at han undtagelsesvis ville undlade at klæde sig ud som en despot i lang læderfrakke i det satiriske indslag, som indledte anden del af koncerten. Beslutningen var truffet ud fra respekt for efterladte til nazistyrets ofre, forklarede han i talen, som kan ses herunder. 


Den følelsesladede monolog faldt efter, at Waters endnu engang er kommet i tyske myndigheders søgelys i forbindelse med sin politiske satire - specifikt i den del af hans aktuelle koncerter, hvor han spiller sange fra albummet The Wall fra 1979. Her portrætterer Waters en fascistisk diktator med lang frakke, armbind og en attrap-maskinpistol. 

Optrinnet, som også kunne opleves i København i april, har fået myndighederne i den tyske hovedstad Berlin til at indlede en efterforskning efter Waters' koncert i byens i sidste uge. Som reaktion på de nye beskyldninger delte Waters i fredags følgende erklæring på sin hjemmeside og via sociale medier:

"Min nylige koncert i Berlin har udløst ondsindede angreb fra dem, som ønsker at tilsværte og lukke munden på mig, fordi de er uenige i mine politiske anskuelser og moralske principper. De dele af mit show, som der er blevet stillet spørgsmålstegn ved, er ellers tydeligvis et statement imod fascisme, uretfærdighed og fordomme," skriver Waters og tilføjer:


"Fremstillingen af en fascistisk demagog på slap line har været en del af mine koncerter siden Pink Floyds The Wall i 1980. Jeg har brugt hele mit liv på at tale imod totalitarisme og undertrykkelse overalt, hvor jeg ser den. Da jeg var barn efter krigen (2. verdenskrig, red.), blev Anne Franks navn ofte nævnt i mit hjem. Hun blev en permanent påmindelse om, hvad der sker når fascismen ikke holdes i skak," skriver Waters og slutter:

"Mine forældre kæmpede mod nazisterne i 2. verdenskrig, og min far betalte den ultimative pris. Uanset konsekvenserne af angrebene på mig, vil jeg blive ved med at fordømme uretfærdigheder og alle dem, som begår dem."

   

GUIDE: Her er ti store stunder med Roger Waters i Danmark

 

 

ANNONCE