Nyhed

11 højdepunkter fra koncertaktuelle bob hunds karriere – ifølge The Tremolo Beer Gut

Det svenske band bliver hyldet af deres dansk-svenske venner og kolleger

Albumaktuelle bob hund spiller til november en række koncerter i Danmark (læs mere nederst), og i den forbindelse bringer vi her 11 højdepunkter fra bandets glorværdige karriere. Og hvem er bedre til at udvælge disse end dansk/svenske The Tremolo Beer Gut?

Medlemmerne fra The Tremolo Beer Gut er gode venner med bob hund-drengene og har flere gange lånt deres udstyr til dem, når de har spillet deres gypsy-koncerter. Senest på Roskilde Festival 2015 og til bob hunds nylige release-party på Warpigs i København. TBGs bassist Per Sunding har i øvrigt produceret fem af gruppens albums og var med til at skyde bob hunds karriere i gang, da han og hans andet band Eggstone i sin tid tilbød at indspille bandets debutabum i deres studie Tambourine Studios, Malmö.

 

"Istället för musik; Förvirring"


Yebo: "Nok et af Bob Hunds største hits overhovedet. Mine venner og jeg på den københavnske støjrockscene opdagede det her ligesindede band fra Skåne (troede vi – de boede i Stockholm, men Thomas og Jonas prater og sjunger ju jävla skånsk). En meget særegen cocktail af støjrock, art rock, pop og en eller anden svensk uudgrundelig tone – måske noget med Thomas' tekster. Selv hvis man ikke er så svensker-stiv i svensk, så fatter man jo, at de har fat i noget helt essentielt med parolen: 'I stedet for musik: forvirring'. En sensibilitet og noget idé-gods, som vi selv lå og rodede med i bands som Death Tothe og Düreforsög her i Danmark. Ingen af os havde dog balls nok til at synge på vendelbomål eller bornholmsk. Videoen er voldsomt dragende. En enkel idé, sjov og lidt vanedannende – man bliver næsten nødt til at se, hvad der sker."

 


"Nu är det väl revolution på gång?"

Per Sunding: "Præcis som en fodboldspiller nærmer sig de samme situationer hver dag og forsøger at finde den rette position, den rette timing, så nærmer bands og sangskrivere sig ofte den samme lyd, den samme følelse gang på gang. Bob Hund er ingen undtagelse. Visse dage er benene ikke synkroniserede med armene, og hjernen og skuddet rammer hjørneflaget. Andre dage fungerer det fint, men skuddet går lige op over tribunen og glemmes. 'Nu är det väl revolution på gång?' er et saksespark lige op i krydset".


 

"Tinnitus i hjärtat"

Per Sunding: "Det samme gør sig gældende for 'Tinnitus'. Den listende, fine stemning i rytmesektionen, som blandes med de svimlende hop mellem solsystem og nervesystem, nordlyset og sovende ugler gør 'Tinnitus' til en favorit. Det er også dejligt, at hele bandet for første gang synger kor. Storartet!".

 

"Allt på et kort"

Yebo: "Den første sang på deres første ep 'Bob Hund' fra 1993. Her live fra 1996. Et ungt og fuldstændigt vildt band live. Hold da kæft, hvor var de sindssygt intense dengang. Det er de stadig, men ungdommens sanseløse vildskab gav lige et ekstra gear til koncerterne dengang. Igen er der linjer i teksten, som står ud som utroligt poetiske og rummende en eller anden melankolsk visdom, som ikke helt lader sig fange i oversættelser. 'Jeg har glemt min første sommer / jeg har glemt min første vinter med sne / men jeg har stadig et billede af far'. Kombinationen af en så delikat tekst med en helt vildt kantet og eksplosiv støjrock fuld af virkeligt gedigne kreative musikalske indfald gør Bob Hund til verdensklasse i en klasse for sig. Specialklasse, måske."

 

"Upp, upp, upp, ner."


Nalna: "Den ultimative live-fællessang. En skrøbelig perle, der matcher bandets fantastiske personligheder til bunds."

 

"Åh Döds"

Yebo: "Optagelsen her er fra deres koncert med symfoniorkester og stort kor. 'Och bob hund dör i slutet' er i sig selv fed, men højdepunktet er 'Åh Döds'. Spol til 42:56 for introen eller 46:00, hvor sangen rigtigt starter. Denne sang kom som en enkeltstående digital single ud af det blå i 2013, og første gang jeg hørte den, var jeg dybt berørt i flere timer bagefter. Tjek den ud på originalindspilningen også. Gør det. Den fungerer mindst lige så stærkt som ren audio. Nok stærkere trods alt. Den indtrængende bøn til døden om at spare dem, vi elsker – bare et år til – er så intens og indtrængende og må berøre enhver, der har haft et elsket familiemedlem eller ven, der blev ramt af en livstruende sygdom. Det er jo unægteligt teatralsk sat op i den her videosnas, men trods alt lever de op til det gamle dictum: Anything worth doing is worth overdoing."

 

"Det regnar och brinner"

Per: "Elsker Thomas' 'spoken word' og eksperimenterne med stemmerne på de senere plader. Det er der dog ikke ligeså meget af på den her, som er en af deres mest poppede sange. Fin harmoni og fine formuleringer om ikke at ville ses: 'du vill bara va en decimal' og 'en solkatt i en spegelsal'." 

 

"Jag rear ut min själ"


Yebo: "Bob Hund viser os her, hvordan man pacer en sang, så den får ultmativ impact. Sangen ligger og vugger så fint i mere end et minut og gør intet væsen af sig, før den hopper op i verset, som er sådan rimelig tilbageholdt passivt aggressivt – med en helt vidunderlig tekst om identitet, usikkerhed og alskens weltschmerz, som man næsten er lige ved at fucking tude over – ingen udvikling, bare tomgang. Og så: Efter ordene 'Jag rear ut min själ. Allt skal bort', som kan oversættes til 'Jeg sætter min sjæl på tilbud – alt skal bort', som samtidig mesterligt citerer noget så prosaisk og nederen som reklameslogans fra det årlige januar-udsalg, men med de tre foregående vers kulminerer i det her ultimative sjælelige ophørsudsalg. Så går det op for os, at hvad vi troede var et band, der var ved at falde lidt i søvn, var Bob Hund i Defcon1. Herefter bryder den soniske atomkrig ud. Både på plade og live er der øjeblikkelig gåsehud. Fuck, det er fedt at stå og vente på til en bob hund-koncert. Til sidste skriger Thomas af sine lungers kraft en reprise af sangens sidste linje, som om hans liv afhang af det. Mesterligt. Vi bøjer os dybt i støvet."

 

"Blommor på brinnande fartyg"

Per: "Jeg har været til stede ved mange lejligheder, hvor bob hund-indspilningerne fandt formen. Der findes mange magiske musikøjeblikke, som er svære at gengive i ord, men hvor hårene har rejst sig på armene. Et af de tilfælde er Johnnys hakkende guitarspil i andet vers og soloen i slutningen, som lyder, som når nogen forsøger at holde opkast tilbage, så det sprøjter mellem fingrene. Teksten er enestående, og Thomas giver en af sine bedste sangindsatser her, og Jonas har fundet sin kærlighed til folkelige dansemelodier i omkvædet."

 

"Mer Än Så Kan Ingen Bli"


Yebo: "Den første sang, jeg husker at have hørt noget med bob hund - tror det var på Grøn Scene på Roskilde i det forrige årtusinde. Den sang er 1000% genial. Hvad fanden var det? Hvis man som jeg var til Pixies, Pavement og Pere Ubu, så ramte den her sang eddermame plet. Johnny Essing giver Joey Santiago kam til sit hår, og Thomas viser både i tekst og sceneshow, at han ikke har det mindste problem med at ydmyge sig selv i kunstens tegn. Når han skriver og synger 'Kan kalla mig för idiot, det har jeg ingenting emot, jag är en idiot, mer än så kan ingen bli', så ved man fandme næsten ikke, om man skal le eller græde. Og det er pointen. Tror jeg. Bob Hund er uovertrufne i at lave sjov for alvor og alvor for sjov. 'Vi har väl aldrig sagt at du er ful – vi har väl altid skickat kort til jul?'. Hæ."

 

"Dansa efter min pipa"


Yebo: "Vi danser meget gerne efter Bob Hunds pibe. Og drikker dertil gerne Bob Hund/Warpigs-øllen 'Dansa efter min lakritspIPA'. Anytime. Det er stærk tobak og svært vanedannende. Bare fyr op!"

Bob Hund spiller fire koncerter i Danmark i november. Københavnerne kan endnu nå at få billetter til ekstrakoncerten, men der er meldt få billetter.

23/11 Loppen, København (Ekstrakoncert, få billetter)

24/11 Loppen, København (udsolgt)

25/11 Studenterhuset, Aalborg

26/11 Kulisselageret, Horsens

 

 

 

 

ANNONCE