Nyhed

Brit Awards introducerer kønsneutrale kategorier i 2022

GAFFA.dk – alt om musik

Kunstnerne skal udelukkende fejres på baggrund af deres musikalske bedrifter

Når Brit Awards løber af stablen den 8. februar 2022, bliver det med to nye kønsneutrale kategorier. Den kønnede opdeling af kategorierne ”Bedste solokunstner” og ”Bedste internationale kunstner” som "mandlige" og "kvindelige" vil således ophøre. I stedet introduceres de kønsneutrale kategorier ”Årets bedste kunstner” og ”Årets bedste internationale kunstner”. Dette skriver Rolling Stone.

Arrangørerne bag Brit Awards udtaler i et statement på Twitter, at de har forpligtet sig til at gøre prisuddelingen mere inkluderende.


På hjemmesiden uddybes beslutningen, som handler om at ”fejre kunstnerne udelukkende på baggrund af deres musik og arbejde og ikke ud fra, hvordan de vælger at identificere sig, eller hvordan andre ser dem, som led i The Brits' forpligtelse til at udvikle showet til at være så inkluderende og relevant som muligt.”

LÆS OGSÅ: Stor musikprisuddeling støtter Ungarns klemte LGBTQ+-miljø

Allerede i 2019, da Sam Smith (billedet) sprang ud som non-binær, var der tale om, at Brit Awards ville droppe de kønnede opdelinger inden for kategorierne i et forsøg på at afspejle ændringer i musikindustrien.


”Cheferne lytter til ændringer, der sker i industrien. Kategorierne vil udvikle sig i de kommende år,” udtalte en kilde fra musikindustrien dengang til The Sun.

Prisceremonien introducerer desuden de nye kategorier "Alternative/Rock-kunstner", "Pop/R&B-kunstner", "Hip Hop/Grime/Rap-kunstner" og "Dance-kunstner", og det forlyder, at ”fansene får mere magt end nogensinde før dette år, idet [Brit Awards] bringer stemmerne tilbage, mens [prisuddelingen] sætter fokus på en bred række genrer.”

Brit Award-vinder Sam Smith har tidligere opfordret til, at prisuddelingen skulle droppe de kønnede kategorier. Til 2021-ceremonien, som fandt sted den 11. maj i år, var sangeren grundet sin non-binære kønsidentitet udelukket fra de kønnede kategorier for "Bedste solokunstner".


”Jeg ser frem til en tid, hvor prisuddelinger kan afspejle det samfund, vi lever i. Lad os fejre alle, uanset køn, race, alder, evner, seksualitet og klasse,” udtalte kunstneren dengang i et statement.

En talsperson fra Brit Awards sagde på det tidspunkt, at man var enig med, hvad musikeren havde udtalt, og at Smith var en glimrende britisk kunstner. Talspersonen fortalte, at man overvejede at lave om på de kønnede kategorier, men at alle ændringer skulle sikres at føre til større inklusion og ikke fejlagtigt føre til, at flere blev ladt udenfor.

I 2019 skabte Sam Smiths forespørgsel om at blive omtalt som ”de” og ”dem” i tråd med kunstnerens kønsidentitet stor debat – faktisk i en sådan grad, at Berlingske i begyndelsen af oktober 2019 omtalte den engelske hitmager på mediets lederplads. Berlingske valgte ikke at imødekomme Smith. Det gjorde til gengæld en række nationale og internationale medier, herunder GAFFA, der lagde vægt på, at der var tale om almindelig høflighed.

LÆS OGSÅ: KOMMENTAR: Sam Smith som non-binær flertalsperson – krænkelsesparathed eller almindelig høflighed?

Komikeren Mo Gilligan vil påtage sig rollen som vært for Brit Awards, når prisceremonien til næste år finder sted i O2 Arena i London.

Både de amerikanske Grammyer samt blandt andet Danish Music Awards og GAFFA-Prisen har for adskillige år siden afskaffet de kønnede kategorier.

 

ANNONCE